Moartea primului soldat transgender din Coreea de Sud trage un semnal de alarmă privind nevoia de SCHIMBARE
Moartea primului soldat cunoscut ca transgender din Coreea de Sud, demobilizat anul trecut din armată după ce a făcut o operație pentru schimbare de sex, a generat un val apeluri privind adoptarea unor măsuri de protecție și recunoaștere a persoanelor aparținând acestei categorii, potrivit Reuters.
Byun Hui-su, care avea 23 de ani şi gradul de sergent, a fost găsită moartă de serviciile de urgenţă, miercuri, la locuinţa sa din Cheongju (la sud de Seul). Momentan, în media nu se cunosc cauzele morții.
“Moartea lui Byun a avut cu atât mai mult ecou în rândul publicului cu cât armata şi societatea refuză să recunoască schimbarea”, a declarat într-un comunicat de presă Rainbow Action Against Sexual-Minority Discrimination of Korea, o asociație umbrelă a unui grup de 40 de grupuri minoritare sexuale.
Curajul lui Byun a inspirat și le-a dat putere și altora, susțin reprezentanții organizației.
O femeie care a povestit că era prietenă cu Byun încă din liceul militar a declarat Reuters că 28 februarie ar fi fost ultima zi a acesteia în armată, dacă i s-ar fi permis să rămână în rândurile sale.
“Era născută să fie soldat. Se pricepea foarte bine la tot ce ţine de armată, nu doar a trupelor coreene, ci şi a celor din alte ţări, și a muncit atât de mult pentru a-și relua stagiul militar”, a povestit femeia.
Potrivit acesteia, Byun nu avea un loc de muncă, pentru că toate solicitările i-au fost respinse după ce s-a aflat că a fost dată afară din armată în urma intervenții chirurgicale făcute în Thailanda.
Byun dăduse în judecată armata în speranța de a-și relua stagiul, prima audiere fiind stabilită pentru luna aprilie, termen la care nu se va mai putea înfățișa acum.
“Vreau să le arăt tuturor că și eu pot fi unul dintre bravii soldaţi care apără această ţară”, a declarat Byun, cu ochii în lacrimi, la vremea respectivă, povestind despre decizia de a face intervenția chirurgicală, dar și despre disputa ulterioară apărută cu armata.
Prima reacție a armatei, care a comunicat că nu poate comenta “ştirea morţii unui civil”, a fost drastic criticată în mediul online, iar astăzi un purtător de cuvânt militar a prezentat oficial condoleanțe, calificând moartea lui Byun drept un eveniment “nefericit”.
Oficialul a precizat, însă, că armata nu a purtat încă discuții detaliate legat de politicile sale față de soldații transgender.
Cazul a declanșat dezbateri în cadrul comunității LBGT sud-coreeane privind modul în care sunt tratați membrii militari transgender, într-o țară în care este nevoie ca toți bărbații apți să efectueze stadiul militar de aproximativ doi ani.
Prim-ministrul Chung Se-kyun și-a eprimat condoleanțe când a fost întrebat, într-o conferinţă de presă obişnuită dacă există eventuale planuri de schimbare în ce priveşte serviciul militar pentru persoanele transgender, precizând că sunt necesare discuții suplimentare.
Comisia Națională pentru Drepturile Omului a emis o declarație care salută „lupta lui Byun împotriva discriminării și a urii adânc înrădăcinate” și a promis să facă eforturi pentru îmbunătățirea sistemului.
There are no comments
Add yours