Decizie-șoc a unui Tribunal din Seul: Victimele sclaviei sexuale din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial pierd procesul împotriva Tokyo. Cum au motiva judecătorii DECIZIA
Victimele sud-coreene ale sclaviei sexuale din timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial au pierdut, astăzi, cel de-al proces împotriva guvernului japonez, suferind un efort în eforturile lor de a trage Tokyo la răspundere pentru crimele de război, relatează agenția Yonhap.
Curtea Districtului Central din Seul a respins plângerea depusă de 20 de reclamanți, inclusiv victimele care au forțate să lucreze în bordelurile din prima linie pentru soldații japonezi în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, numite eufemistic “femei de confort”, invocând imunitatea suverană, o doctrină legală care permite unui stat să fie imun la un proces civil în instanțele străine.
“Când vom recunoaște scutirile de imunitate suverană, vor avea loc inevitabil ciocniri diplomatice”, a spus instanța. De asemenea, aceasta a citat câteva exemple de cauze judecătorești după al Doilea Război Mondial care au fost respinse pentru deliberări bazate pe imunitate suverană.
De asemenea, judecătorii au luat act în deliberarea acestui caz de acordul bilateral din 2015 dintre Seul și Tokyo privind soluționarea litigiului. În ciuda unor probleme procedurale, acordul a fost încheiat după ascultarea opiniilor victimelor, iar unele dintre ele au primit bani de la fundația înființată în cadrul acordului, a spus instanța.
Victimele și activiștii au considerat încă de la bun început acordul dintre Seul și Tokyo ca fiind inadecvat, spunând că este lipsit de scuzele sincere din partea autorităților japoneze, iar solicitările lor în procesul de negociere au fost lăsate pe dinafară.
“Victimele au suferit enorm, iar eforturile și rezultatele guvernelor sud-coreene par să nu fi fost suficiente pentru a le ajuta să-și revină din suferințele lor”, a spus Curtea, adăugând că problema ar trebui rezolvată prin eforturi “diplomatice”.
În prezent, în Coreea de Sud, există doar 15 victime care au supraviețuit ororilor din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, înregistrate oficial la guvern, majoritatea în anii 80-90. Potrivit istoricilor, au existat însă în jur de 200.000 de astfel de victime, majoritatea din Coreea.
Ministerul de Externe al Coreei de Sud a declarat că „înțelege detaliile hotărârii de astăzi”, însă s-a abținut de la comentarii cu privire la aceasta.
“Cu toate acestea, în conformitate cu principiul nostru de abordare axat pe victimă, guvernul nostru va face tot posibilul pentru a restabili și onora demnitatea victimelor sclaviei sexuale de către armata japoneză”, a spus acesta.
De asemenea, oficialul sud-coreean a cerut Japoniei să acționeze în concordanță cu „spiritul de remușcare arătat în declarația Kono din 1993 și în acordul din 2015”, referindu-se la o declarație emisă de secretarul șef al cabinetului japonez, Yohei Kono, care recunoaște pentru prima dată funcționarea în Japonia a unui sistem de sclavie sexuală în timpul războiului.
Te-ar putea interesa și Acordul dintre Japonia și Coreea de Sud în privința “femeilor-confort” stârnește REACȚII APRINSE
There are no comments
Add yours