Samgyetang – Delicioasa supa de pui cu ginseng
Ingrediente (pentru 4 portii de 삼계탕/계삼탕):
- un pui intreg (cca 1 kg)
- 30 grame de radacini de ginseng uscat (sau o bucata de ginseng proaspat)’
- 200 g orez glutinous
- 5 castane decojite
- 5 bucati de jujube (curmale chinezesti) uscate
- putina sare
- 10 boabe de piper
- 10 catei de usturoi
- 2 fire de praz
Mod de preparare:
- Spalati bine puiul cu apa rece, la fel orezul si celelalte ingredient.
- Gatul puiului se apleaca spre pieptul acestuia si se fixeaza cu scobitoi sau se coase cu ac si ata.
- Umpleti interiorul puiului cu orez, doua castanet, 2 jujube, 2 catei de usturoi si cu jumatatea de ginseng, apoi inchideti abdomenul puiului cosandu-l cu un ac cu ata.
- Legati picioarele puiului in forma de X.
- Puneti puiul astfel umplut la fiert intr-o ooala cu 1,5-2 litri de apa, adaugand si celelalte ingredient.
- Fierbeti bine puiul si scoateti din cand in cand grasimea rezultata prin fierbere si spuma de la suprafata.
- Serviti supa de pui in boluri, garnisind-o mai intai cu sare, piper si praz tocat.
Bine de stiut:
Nu fierbeti puiul prea mult pentru ca ingredientele din interior s-ar putea sfarama si nu asta este scopul fierberii. Samgyetang este o supa energizanta de vara.
Istoria supei:
In Coreea, Samgyetang este o supa deosebit de populara, ce se mananca cu precadere de zilele Sambok (삼복), care sunt trei zile distincte ale calendarului lunar – Chobok (초복), Jungbok (중복) și Malbok (말복) (cele mai fierbinti si mai caniculare zile in Coreea – n.r.). Se crede ca a manca supa de trei ori in aceasta perioada este de bun augur pentru sanatatea unei persoane.
In Coreea exista restaurante care nu servesc nimic altceva decat Samgyetang si care si-au castigat popularitatea locala datorita retetelor lor speciale, pe care le pastreaza insa secrete. Acest fel de mancare este, de obicei, acompaniat de diferite garnituri si, in unele restaurante, chiar de o sticla mica de Insamju (vin de ginseng).
In cultura chineza, similar cu cultura coreeana, se crede ca aceasta supa poate preveni boala. Singura diferenta este ca in cultura chineza, ginseng-ul nu este consumat atunci cand o persoana este bolnava, deoarece se crede ca ginseng retine boala in interiorul persoanei.
Surse foto: www.koreanbapsang.com, en.wikipedia.org, koreatravel.info, bnbheroblog.com, https://mommyson.wordpress.com/2013/06/04/samgyetang-chicken-soup-with-ginseng/
There are no comments
Add yours