“All of us are Dead” – un nou serial coreean cu zombi, marca Netflix
Zilele trecute am vizionat în stil maraton acest serial. Nu sunt la prima experiență de acest gen, primul film coreean care este un punct de referință pentru mine în ceea ce privește poveștile cu zombie “Train to Busan”, fiind un hit internațional.
“All of us are Dead” este un “Train to Busan” care se întâmplă în școală, liceul Hyosan High School fiind o navă care se scufundă cu repeziciune, atunci când din cauza unui profesor disperat să își savleze copilul abuzat de colegi, scapă un experiment din laborator.
De câțiva ani, divertismentul sud-coreean a depășit granițele narative ale genului zombi. Folosindu-l cu pricepere pentru a explora nu doar problemele politice și sociale actuale (Alive, 2020), ci i-au introdus și pe strigoi în dramele lor de epocă (Kingdom, 2019).
Cu toate acestea, ceea ce face ca „All of Us Are Dead” să iasă în evidență în mijlocul acestei liste tot mai mari de conținut K-Zombie sunt protagoniștii centrali ai seriei. Supraviețuitorii nu sunt protagoniștii tăi adepți în uciderea zombilor, care știu să mânuiască macetele, aceștia sunt simpli adolescenți care trebuie să apuce, la propriu, obiectul cel mai apropiat de ei și să modeleze în grabă o armă din el. Cumva este lupta pentru supraviețuire.
“All of Us Are Dead” nu este despre pumni, ci dezlănțuie un asalt sălbatic și aparent fără sfârșit al zombilor asupra elevilor nevinovați.
Serialul tratează mai multe aspecte pe lângă tema principală: bullyingul în școli, familiile monoparentale, copiii din familii bune care sunt propulsați în față de situația financiară, profesori interesați doar de prestigiul școlii, interese politice etc. Însă regizorii Lee JQ și Nam Su aleg să nu se ferească și abordează greutatea emoțională a morții și a haosului.
Unicitatea acestei serii este că acțiunea se petrece într-o lume în care toți știu ce sunt zombi. Nu este ca “The Walking Dead”, unde nu-i numesc zombi, pentru că în lumea lor, zombii nu există, nici măcar în film. Dar, în acest serial coreean, ei îi numesc „zombie” de la început. Sacrificiul și responsabilitatea joacă un rol important în această serie, când oamenii trăiesc în disperare, totuși nu își pierd în totalitate partea de umanitate sau dacă au pierdut-o cândva, acum în fața dezastrului o regăsesc.
Fraza care mi-a placut foarte mult și spune realitatea zilelelor noastre “Humanity has never defeated a virus”, apare spusă de specialiștii care se luptă să găsească un antidot. Este un lucru îndrăzneț de a fi spus, însă necesar de știut pentru omenire.
Această serie este aceeași veche intrigă zombi – virus, dar încorporată în oroarea zilnică a liceului cu care toată lumea se confruntă. Elevii abuzatori sunt aproape la fel de groaznici ca și zombii, directorul este incompetent, profesorii sunt un amestec de grijulii și indiferenți, iar presiunea de a reuși este dureroasă. Există victime masive, în timp ce copiii se luptă pentru viața lor. Numai când este evident pentru toată lumea că speranța este pierdută, un profesor recunoaște ce s-a întâmplat și le spune copiilor să plece și fiecare încearcă să se salveze. Virusul care provoacă infecția cu zombi este mai puternic decât conexiunea umană.
Tinerii coreeni se confruntă cu o lume în care, indiferent cât de mult ar munci sau cât de mult le pasă, nu sunt feriți de monștri. Profesorilor nu le pasă dacă sunt hărțuiți. Prietenii se întorc împotriva lor. Și, în fiecare zi, se confruntă cu uitarea.
Dar sunt adolescenți și au speranță.
There are no comments
Add yours