Tăițeii reci – remediul coreenilor pentru zilele toride de vară
În zilele toride de vară, coreenii au găsit niște modalități de a se răcori, în pauza de masă și nu numai. Se știe că și în Coreea de Sud verile sunt foarte călduroase, așa că este nevoie de câteva lucruri pentru a putea face față unei zile. În următoarele rânduri vă voi prezenta un fel de “remediu” pe care coreeni l-au găsit pentru a se simți mai bine când temperaturile o iau razna.
De multe ori, se formează cozi de câți metri, în fața unor locuri anume. La ce credeți că stau coreenii la coadă vara? Ei bine, ei vor sa răcorească servind un preparat numit Kongguksu – ceea ce ar fi în traducere tăiței în supă rece de soia.
Ca un exemplu o să vă spun că într-o după-amiază dintr-o zi a săptămânii, „aceasta este răcoritor” răsună în afara unui local special care vinde tăiței din inima Seulului. O coadă lungă începe să se formeze la 11:30 a.m., captând atenția trecătorilor.
Ei stau în rând la un restaurantul cu tăiței specializat în preparatul numit Kongguksu sau tăiței în supă rece de soia, bogată și cremoasă. De fapt, trebuie să vă spun că Kongguksu combină simplitatea, sațietate și un gust unic care a captivat papilele gustative ale coreenilor de generații întregi. Servită de obicei într-un castron răcit, supa rece de soia și tăițeii se combină ușor și, în același timp, într-un mod delicios pentru a oferi senzația de răcorire pe timpul verii, pe care oamenii o caută. Nu este greu să ne dăm seama de ce acest preparat a ajuns clar unul dintre favoritele coreenilor pe timpul anotimului cald.
Acum a venit timpul să vă prezint, 3 locații care și-au câștigat popularitatea în rândul coreenilor pentru că servesc acest tip de preparat și o să vedeți și de ce.
- Jinju Hoegwan
Este chiar locația menționată mai sus, unde oamenii stau la coadă în timpul prânzului. Deschis inițial în anul 1962 în Jinju, provincia Gyeongsang de Sud, restaurantul se află acum în centrul orașului Seul, pe o alee aglomerată de restaurante, la câteva străzi distanță de Primăria Seul.
Hwangtae, sau boabele de soia galbene din provincia Gangwon, sunt măcinate pentru a face supa și tăițeii. Tăițeii de la Jinju Hoegwan sunt făcuți cu amidon de cartofi și au un gust aparte. Supa de aici este extrem de densă și cremoasă, iar în mod normal felul de mâncare se servește fără nicio garnitură.
Kongguksu de aici este servit deja bine condimentat, așa că ei recomandă ca vizitatorii să guste mai întâi preparatul înainte să mai adauge sare sau zahăr.
Kimchi-ul este, de asemenea, supus evaluării de către entuziaștii care iubesc Kongguksu. Prin urmare trebuie specificat că Kimchi-ul din Jinju Hoegwan este mai dulce și mai puțin înțepător decât stilul tipic care se prepară în provincia Gyeongsang.
„Am vândut peste 3.500 de boluri înainte de ora 18:00 vinerea trecută, ceea ce semnalează că întradevăr vara s-a instalat în mod serios. S-a format coadă de oameni dornici să se răcorească, într-un cerc mare larg în jurul restaurantului”, a declarat proprietarul Jinju Hoegwan pentru publicația The Korea Herald.
Un bol de Kongguksu aici ajunge să coste 15.000 de woni.
2. Ejo Sonkalguksu
Al doilea local se numește Ejo Sonkalguksu și se află la aproximativ cinci minute de mers pe jos de la ieșirea nr. 1 a stației Guro, se remarcă printre alte restaurante de Kongguksu pentru folosirea seoritae sau cum se numește de fapt – fasole neagră. Seoritae are un gust mai de nuci și are, în general, o textură mai grosieră.
Iubitorii de tăiței vor observa imediat că aspectul și textura tăițeilor seamănă cu cele ale kalguksu, sau tăiței tăiați manual. Niște sare cu nuanțe roz din zona Sinan, provincia Jeolla de Sud, este presărată deasupra Kongguksu, care încântă ochii și gura vizitatorilor.
„În loc să folosim mașini de făcut tăiței, lucrăm aluatul pentru a face singuri tăițeii și îi fierbem în propria noastră supă seoritae”, a declarat proprietarul-bucătar al lui Ejo Kongguksu pentru The Korea Herald.
Modalitatea recomandată de a savura Kongguksu la restaurantul acesta este: se mănâncă jumătate din Kongguksu cu sarea stropită peste, apoi se adaugă două lingurițe de zahăr apoi se amestecă și se savurează restul din preparat.
Kongguksu la Ejo Sonkalguksu are un preț de 12.000 de woni.
3. Gongju Kalguksu
Dacă încercați Kongguksu pentru prima dată și aveți o oarecare teamă față de gustul tipic gros al supei de fasole, Gongju Kalguksu vă poate ajuta să vă ușurați întreaga experiență de a mânca Kongguksu. Restaurantul este situat la un minut de ieșirea nr. 8 a stației Daerim și oferă o aromă mai blândă și mai delicată în comparație cu alte tipuri din acest preparat.
Nu la fel de bogat, gros și dens în comparație cu celelalte două restaurante de mai sus, Gongju Kalguksu oferă totuși o introducere blândă în tărâmul Kongguksu. Restaurantul folosește jangdankong, un tip de baektae, sau soia albă, cultivată în Paju, provincia Gyeonggi, care are un finisaj relativ subtil și curat.
Bolul de Kongguksu vine acoperit delicat cu castraveți tăiați felii subțiri, oferind un gust răcoritor și crocant, care completează supa mătăsoasă de soia și tăițeii. O garnitură recomandată la acest local este o farfurie de mandu de dimensiuni mici, mai exact acele găluște preparate la abur ce au în interior diverse umpluturi – legume sau carne.
Kongguksu de aici costă 10.000 de woni, iar o farfurie de mandu/găluște este 5.000 de woni.
There are no comments
Add yours