Tur de forta diplomatic al presedintelui Park pentru a obtine suportul realizarii THAAD
Pe data de 2 septembrie, presedintele Park Geun-hye a plecat într-o călătorie de o săptămână în Rusia, China și Laos pentru o serie de summit-uri multilaterale și bilaterale cu privire la problemele regionale și globale, acest lucru reprezentand o oportunitate pentru ea să se asigure de sprijinul comunitatii internaționale fata de “aventurile” nucleare ale Coreei de Nord, declară observatorii locali.
Mai presus de toate, sarcina cea mai importantă pentru președintele sud-coreean a fost de a atenua tensiunile cu Beijing și Moscova, care s-au opus cu vehementa planului propus de Seul și Washington de a realiza până la sfârșitul lui 2017 un scut antirachetă, denumit Terminal High Altitude Area Defense (THAAD).
“Călătoria ei în Rusia și China a fost aranjată într-o perioadă în care s-au exercitat presiuni asupra Coreei de Sud să renunțe la planul de a lansa THAAD,” a declarat Nam Chang-Hee, profesor de relații internaționale la Universitatea Inha. In opinia sa, Park ar trebui să rămână ferm concentrată în căutarea înțelegerii pentru poziția luată de Seul, “lansarea acelui scut fiind o alegere inevitabilă ca răspuns la numărul tot mai mare de rachete și arme nucleare ale Phenianului.”
Prima vizita efectuata de presedintele Park s-a petrecut la Vladivostok, în Rusia, unde a avut loc Summit-ul economic de Est, ulterior avand și o întâlnire bilaterală cu omologul său rus, Vladimir Putin. Dupa vizita sa în Rusia, ea s-a deplasat la Hangzhou, în China, pentru Summit-ul Grupul celor 20 (G20).
Laos a fost ultima etapă a excursiei sale în cele trei țări mai sus mentionate. In perioada 7-9 septembrie, Park a participat la diverse forumuri legate de Asociația formată din 10 membri ai Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), precum și un summit bilateral cu omologul său laotian, Bounnhang Vorachith.
Președintele Coreei de Sud este de așteptat să valorifice aceste vizite in ideea de a-i convinge pe omolagii sai straini că desfășurarea planificată a THAAD nu va viza nicio altă țară in afara de Coreea de Nord. De altfel, pe fondul opoziției puternice a Chinei și Rusiei, Park a prezentat planul de implementare ca o măsură de autoapărare a tarii sale.
Beijing și Moscova cred insa că o baterie THAAD in Peninsula Coreeană ar consolida influenta militară a Americii în regiunea Asia-Pacific și, prin urmare, ar putea sa submineze interesele de securitate ale acestor doua tari.
Opoziția Chinei legata THAAD, în special, a provocat o problemă diplomatică pentru Park, ea făcând eforturi deosebite pentru a consolida parteneriatul strategic cu marea putere asiatică, în ciuda preocupărilor crescânde atât în Seul, cât și Washington că aliatul de bază al Americii în regiune, Coreea de Sud, se bazează din ce în ce mai mult pe China. Din moment ce Park a preluat mandatul în februarie 2013, liderul sud-coreean a încercat să repare neînțelegerile cu China, partener cheie al Coreei de Sud pentru comerț și turism, ca parte a unui plan pentru a forța Nordul să denuclearizeze și să pună bazele pentru reunificarea țarii divizate.
În luna martie, Consiliul de Securitate al O.N.U. a impus cel mai dur set de sancțiuni statului comunist (Coreea de Nord – n.r.) pentru testul său nuclear din ianuarie și testarea rachetelor cu rază lungă din luna februarie. “Park poate fi capabilă sa obțina înțelegerea Chinei asupra problemei THAAD, subliniindu-i lui Xi (Xi Jinping – presedintele chinez – n.r.) că Seul nu s-ar fi decis să își desfășoare THAAD dacă Beijing ar fi făcut o mutare semnificativă pentru a preveni Phenian de la avansarea programelor sale nucleare și de rachete”, a mai spus profesorul Nam, de la Universitatea Inha.
In ultimii ani, Seul a intensificat eforturile de a construi legături economice mai profunde cu ASEAN, de altfel, foarte bogat în resurse, care se mândrește cu o piață uriașă si cu o populație combinată de 632 milioane. De altfel, ASEAN este al doilea cel mai mare partener comercial al Coreei de Sud, comerțul în ambele sensuri atingând o cifră de 119 miliarde de dolari anul trecut.
Totodata, statele din Asia de Sud-Est sunt de o mare importanță strategică, în special pentru SUA și China, deoarece își întind sfera de influență peste Oceanul Indian și Pacific, pe unde trec cele mai importante rute de tranzacționare și aprovizionare cu energie din lume, inclusiv vulnerabila strâmtoare Malacca.
Jang Jun-young, expert din Asia de Sud-Est la Universitatea Hankuk de Studii Straine, a declarat că Seul trebuie să-și extindă cooperarea diplomatică cu ASEAN în diferite probleme, inclusiv cele legate de Coreea de Nord, decât să își concentreze politica asupra întregului bloc din punct de vedere al dimensiunii economice.
Sursa: http://english.yonhapnews.co.kr/national/2016/08/19/0302000000AEN20160819005751315.html
Traducere: Paraschiva Ion
There are no comments
Add yours