Creaturi legendare coreene: Ungnyeo si Xiezhi/Haetae
Ungnyeo (웅녀/熊女), sino-coreeana pentru „femeia-urs”, a fost un urs care s-a transformat intr-o femeie. Conform legendelor, aceasta este foarte importanta in crearea mitului natiunii coreene.
Se spune astfel ca un tigru si un urs (Ungnyeo) traiau impreuna intr-o pestera si se rugau regelui divin Hwanung sa ii transforme in fiinte umane. Hwanung le-a ascultat rugaciunile si le-a oferit 20 de catei de usturoi, o legatura de pelin si le-a ordonat sa stea departe de lumina soarelui si sa manance doar aceasta mancare timp de 100 de zile. Din cauza foametei, tigrul a parasit pestera dupa aproximativ 20 de zile, dar ursul a ramas inauntru. Dupa 21 de zile, acesta a fost transformat intr-o femeie.
Ungnyeo a fost recunoscatoare si i-a facut ofrande lui Hwanung. Lipsa unui sot a dus-o la depresie si a inceput sa se roage sub un copac sacru Betula (신단수/神檀樹) pentru a fi binecuvantata cu un copil. Hwanung i-a ascultat rugaciunea si a fost impresionat. El a luat-o pe Ungnyeo de sotie si curand, aceasta a dat nastere unui fiu, Dangun, cel care a fondat natiunea Coreei.
Xiezhi (chineza: 獬豸) or Haetae (Haetae, de obicei scris Haitai sau Haechi) este o creatura legendara in mitologia coreeana si chinezeasca.
In Coreea, Xiezhi este cunoscuta ca Haetae. Potrivit inregistrarilor coreene stravechi, corpul lui Haetae are forma unul leu si are un corn in frunte. Despre creatura legendara se spune ca ar avea un clopotel la gat, corpul acoperit cu solzi si ar fi trait in zonele de frontiera ale Manchuriei.
In Coreea veche, sculpturi cu Haetae au fost folosite in architectura inca de la inceputul Dinastiei Joseon, deoarece imaginea lor era considerata ca fiind capabila sa protejeze Hanyang-ul (Seulul de acum) de dezastrele naturale si ca sa obtina lege si ordine in randul populatiei. In prezent, lrasul Seul il foloseste pe Haetchi (original Haetae) ca simbol al Seulului incepand din anul 2009.
Haetae – in limba engleza este denumit „unicornul-leu” sau „o fiara mitica atotstiutoare”.
Potrivit legendelor chineze, magistratul judetului Gao Yao avea o capra-unicorn pe nume zhi (廌), pe care o folosea in cazul unor proceduri penale, ori de cate ori avea dubii intr-o privinta sau alta. Animalul, din instinct, stia sa faca diferenta dintre inocent si inculpat; il impungea pe inculpat cu cornul ei.
Mentionari cu Xiezhi in literatura chineza pot fi gasite inca din vremea Dinastiei Han, unde este descrisa de carturarul Yang Fu ca „fiara cinstita, care bate partea inculpata cand intrezareste o lupta si care musca partea inculpata cand aude o cearta”. Aceasta este descrisa si de Shuowen Jiezi ca fiind „o fiara precum o vita cu un singur corn; in antichitate, solutiona conflictele batand partea inculpata”.
Pur si simplu o fiara, Xiezhi a fost folosita ca simbol al dreptatii si legii. Reprezentantii Cenzurii din perioadele Ming si Qing (Cenzura a fost o agenție de supraveghere la nivel înalt în China antică, stabilit în timpul dinastiei Qing – n.r.), care au fost resonsabili cu monitorizatul serviciului civil, purtau Xiezhi ca insigna a biroului. In mod similar, politistii militari ai Republicii Chineze poarta insigne cu Xiezhi, creatura legendara fiind gravata pe ciocanele din instantele de judecata din Republica Populara Chineza.
In Japonia este cunoscuta ca Kaichi (獬豸) si vazuta ca echivalentul chinezesc al japonezei Komainu, respectiv este similara unui leu cu un corn in frunte.
Sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Korean_legendary_creatures
Traducere: AleMiRa
There are no comments
Add yours