Pact pentru schimbul de informații militare, semnat de Coreea de Sud și Japonia
Coreea de Sud și Japonia au semnat miercuri, 23 noiembrie, un pact militar care privește schimbul de informații pentru o mai bună contracarare a amenințărilor nord-coreene. Acest acord a atras criticile Chinei prin faptul că ar agrava instabilitatea din Peninsulă și în nord-estul Asiei.
Ministrul apărării Han Min-Koo și ambasadorul japonez la Seul, Yasumasa Nagamine, au semnat Acordul de Securitatea Generală a Informațiilor Militare (GSOMIA), primul pact militar între cele două țări vecine, în Seul. Semnarea vine la mai puțin de o lună după ce discuțiile au fost reluate la data de 27 octombrie, ca urmare a unui pauze de patru ani.
“Pactul va permite Coreei de Sud să împărtășească direct informații cu privire la Phenian obținute de către Japonia, fără a fi nevoie să treacă prin Statele Unite ale Americii. Acest lucru va ajuta la restrângerea programelor de dezvoltare nucleară și ale rachetelor Phenianului,” a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Moon Sang-gyun.
“Acest pact a intrat în vigoare de miercuri (23 noiembrie -n.r.), de îndată ce ministerele de externe ale celor două țări vor face schimb de avize”, a declarat ministerul.
Mai târziu, în aceeași zi, China a criticat acordul, spunând că acesta ar duce la tensiuni sporite în regiune. “Țările relevante – blocate într-o stare de război rece – își întăresc cooperarea militară, lucru care ar putea agrava confruntarea din Peninsula Coreeană și apariția unor noi factori de instabilitate în regiunea de Nord-Est”, a declarat ministerul de Externe al Chinei.
Reamintim ca, in trecut, China a fost infuriată de cooperare militară sporită dintre Coreea de Sud, Statele Unite ale Americii și Japonia.
În luna iulie, Seulul și Washingtonul au convenit să implementeze sistemul antirachetă (THAAD) în Coreea de Sud, până în anul 2017, pentru a răspunde amenințării nord-coreene. China a susținut că radarul puternic X-band care vine cu THAAD ar putea fi folosit pentru spionarea armatei chineze.
“În temeiul acordului de schimb de informații, cele două țări vor face schimb de informații cu privire la testele nucleare și lansările de rachete balistice de către Coreea de Nord, precum și despre activitățile militare ale regimului comunist”, a declarat ministerul apărării. In opinia sa, fotografii din satelit ale Coreei de Nord făcute de Japonia, precum și informațiile sale privind rachetele balistice lansate de submarine vor spori capacitățile de apărare ale țării.
Potrivit ministerului, Japonia obține informații cu ajutorul a cinci sateliți de supraveghere, șase distrugătoare Aegis, patru sisteme de radar cu o rază de detecție de peste 1.000 de kilometri, aeronave de avertizare timpurie și 77 avioane de patrulare maritimă.
“În schimb, pactul nu permite celor două națiuni să transmită informații obținute de la o terță către parte, fără permisiune. Schimburile de informații militare vor fi făcute în conformitate cu principiul reciprocității”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului.
La randul sau, ambasadorul Japoniei a declarat că pactul va consolida capacitățile de apărare ale Coreei de Sud împotriva amenințărilor Coreei de Nord.
Cu o zi inaintea semnarii acestui acord, președintele Park Geun-hye a aprobat acordul bilateral de partajare a informațiilor militare după ce a fost adoptat de către Cabinet. Cu toate astea, trei partide ale opoziției – Partidul Democrat, Partidul Poporului și Partidul Justiției – au criticat acordul, numindu-l “o treabă făcută în grabă”, care nu a luat în considerare opinia publicului. Reprezentantii celor trei partide au spus că vor lua în considerare depunerea unei propuneri comune de a-l demite pe ministrul Apărării.
Partidele de opoziție și activiștiI progresiști s-au opus acordului, argumentând că Japonia nu și-a cerut scuze sincer pentru atrocitățile din timpul războiului (invazia inițială din 1592 și invazia a doua din 1597 care a urmat după scurta încetare a focului din 1596. Conflictul s-a încheiat în 1598 printr-un impas militar și retragerea forțelor japoneze din Coreea – n.r).
În decembrie 2014, Coreea de Sud, Statele Unite ale Americii și Japonia au semnat un acord preliminar care a solicitat schimbul voluntar al secretelor militare cu privire la programele nucleare și de rachete din Coreea de Nord. Acordul permite schimbul de informații între Seul și Tokio, prin intermediul Statelor Unite ale Americii, după ce pactul bilateral a picat în anul 2012.
Provocările repetate ale Phenianului au oferit un impuls puternic pentru Seul și Tokio, reluând discuțiile privind GSOMIA. Coreea de Nord a efectuat două teste nucleare subterane numai in acest an, după detonări similare în anii 2006, 2009 și 2013.
Sfidând condamnarea internațională, Coreea de Nord a testat, de asemenea, mai mult de 20 de rachete balistice in acest an, inclusiv rachete cu rază medie Musudan și rachete lansate de submarine.
În prezent, Seulul menține pacte cu 32 de țări privind schimbul de informații militare. Acesta a cerut recent Chinei să înceapă negocieri cu privire la un astfel de pact, dar China nu a dat niciun răspuns.
Sursă: http://english.yonhapnews.co.kr/national/2016/11/23/0301000000AEN20161123010100315.html
Traducere: Oana Șoimaru
There are no comments
Add yours