Moștenirea culturală a Coreei de Sud, recunoscută la nivel mondial
Patrimoniul Mondial UNESCO face referire la locurile naturale și culturale înregistrate în lista Patrimoniului Mondial. În noiembrie 1972, UNESCO a adoptat Convenția privind Protecția Patrimoniului Mondial Cultural și Natural în timpul Conferinței Generale. În cadrul Convenției, comitetul Patrimoniului Mondial a stabilit o listă a locurilor ce reprezintă patrimonii culturale sau naturale și a căror conservare este recunoscută ca fiind în interesul întregii umanități. Începând din luna decembrie a anului 2016, Coreea de Sud cuprinde unsprezece locuri culturale și un loc natural care se afla în lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Pe lângă această listă, UNESCO are un program separat numit „Memory of the World” și „Intangible Heritage of Humanity”. În Coreea de Sud se află treisprezece, respectiv nouăsprezece elemente din cele doua categorii.
Locuri culturale din Patrimoniul Mondial
Moștenirea culturală a Coreei transmite un sentiment sincer de simplicitate și pace. Contextul istoric este divers, cuprinzând istoria Coreei din Antichitate până în timpul Dinastiei Joseon. Locurile reprezintă o varietate de valori, începând cu spiritul artistic ordonat și îngrijit și până la rațiunea științifică, ambele vizibile în construcțiile tradiționale precum palatele și templele.
În total sunt unsprezece locuri culturale înregistrate în Patrimoniul Mondial al UNESCO, respectiv: Altarul Jongmyo (1995), Templul Haeinsa Changgyong Panjeon (1995), Schitul Seokguram și Templul Bulguksa (1995), Fortăreața Hwaseong (1997), Palatul Changseokgung (1997), Siturile istorice de la Gyeongju (2000)ș Monumentele funerare megalitice (dolmene) de la Gochang, Hwasun și Ganghwa (2000), Mormintele regale ale dinastiei Joseon (2009), și într-un final, Satele istorice ale Coreei, Hahoe și Yangdong (2010), Fortăreața Namhansanseong (2014) și Siturile istorice de la Baekje (2015).
Locuri naturale din Patrimoniul Mondial
UNESCO alege locurile ce intră în lista Patrimoniului Mondial pe baza unei evaluări din punct de vedere academic și istoric, apoi asistă în conservarea lor.
Insula vulcanică Jeju are un mediu natural superb, care este semnificativ pentru trăsăturile sale geologice și valoarea sa ecologică. În 2007 insula Jeju a fost înscrisă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Intangible Cultural Heritage
Un comitet internațional delegat de secretarul general al UNESCO revizuiește lista Moștenirii Intangibile Mondiale a Umanității la interval de doi ani, cu misiunea de a proteja elemente culturale intangibile precum limba, muzica, dansul, jocurile, miturile, ritualurile, obiceiurile și obiectele de artizanat.
În total sunt nouăsprezece astfel de exemple din Coreea de Sud aflate pe listă, inclusiv: Ritualul Roial Ancestral din Templul Jongmyo și muzica sa (2001), Cântecul Eroic Pansori (2003), Festivalul Gangneung Danoje (2005), Dansul Ganggangsullae (2009), Spectacolul Namsadang-nori (2009), Ritualul Budist Yeongsanjae (2009), Ritualul Șaman din Jeju, Chilmeoridang Yeongdeunggut (2009), Dansul Cheoyongmu (2009), Gagok, un cântec tradițional acompaniat de orchestră (2010), Falconeria (2010), Daemokjang, arhitectură din lemn (2010), țesătoria din Mosi din regiunea Hansan (2011), Taekkyon, un tipn de arte marțiale coreene (2011), Jultagi, mersul pe frânghie (2011), Arirang, un cântec folk din Coreea (2012), Kimjang, făcutul și împărțitul de kimchi (2013), Nongak (2014), Juldarigi, un ritual tradițional pentru o recoltă bună (2015) și cultura Hanyeo, scafandrele de pe Insula Jeju (2016).
Registrul Memory of The World
Documentele coreene declarate ca aparținând listei “Memory of the World” includ Manuscriptul Hunminjeongum (1997), Joseonwangjosillok, letopisețele dinastiei Joseon (1997), Seungjeongwon Ilgi, Jurnalele Secretariatului Regal (2001), Jikji Simche Yojeol, al doilea volum din „Antologia de învățături zen a marilor preoți budiști” (2001), Blocurile de lemn folosite pentru tipărirea Tripitaka Koreana și Diverse Scripturi Budiste (2007), Uigwe, Protocoalele Regale ale Dinastiei Joseon (2007), și Donguibogam, Principiile și practicile Medicinei Orientale (2009), Ilseongnok (2011), Arestarea studenților manifestanți (Arresting the demonstrating students) (2011), Nanjung Ilgi: Jurnalul de război al amiralului Yi Sun-sin (2013), Arhivele Saemaul Undong (Mișcarea Noii Comunități) (New Community movement) (2013), Blocuri de lemn pentru tipar confucianiste din Coreea (2015), și arhivele KBS ale difuzării live „Găsirea Familiilor Dispersate” (The Archives of the KBS Special Live Broadcast “Finding Dispersed Families” ) (2015). (Drăguș Alexandra)
Sursa: http://english.visitkorea.or.kr/enu/ATR/SI_ENG_3_1.jsp
There are no comments
Add yours