Povesti sinistre despre cele mai faimoase locuri din Coreea de Sud
Coreea de Sud este renumita pentru moda, muzica si cultura vibranta, dar dincolo de lumina stralucitoare din Myeongdong si luminozitatea Turnului Seul, aceasta tara are si povesti sinistre. Si cum e in natura sud-coreeana sa creada in spirite, fantome, samani si ritualuri de purificare, nativii au inventat si un concept al acestei culturi, care este reprezentat de cuvantul “han” ce simbolizeaza tristetea nemarginita rezultata de pe urma unei nedreptati, a unei neputinte sau chiar a unei socoteli neincheiate.
Acest concept este foarte adanc inradacinat in istoria sud-coreeana asa cum nota acum 127 de ani misionarul amenrican George Heber Jones, care caracteriza Joseon-ul ca fiind un taram al duhurilor si al demonilor:
“In mentalitatea coreeana, pamantul, aerul si marea sunt populate de demoni. Ei bantuie fiecare copac umbros, fiecare rapa intunecata, fiecare izvor si varf de munte. Pe urcusurile dealurilor verzi, in vaile agrare linistite, in gropile acoperite cu iarba, pe inaltimile impadurite, langa lac si fluviu, langa drum si rau, in nord, sud, est si vest, ei abunda. […] Cu miile ei il pandesc pe calator cum pleaca de acasa, fiind langa el, in spatele lui, dansand inaintea lui, plutind deasupra lui, strigand la el din aer, pamant si apa. […] Fiecare casa coreeana este supusa demonilor, aici, acolo, peste tot. Ei interactioneaza cu acesta in orice moment al vietii, facand ca bunastarea lui sa depinda de o serie continua de ofrande, deoarece ei razbuna fiecare omitere cu severitate fara de mila, tinandu-l in fraul lor de la nastere si pana la moarte.”
Acum cativa ani exploratorul urban si bloggerul Robert Joe a investigat, pentru emisiunea “I Wouldn’t Go in There” de la National Geographic, cele mai infricosatoare locuri din Asia, tara dupa tara.
“Oamenii ar putea crede ca este un spectacol de fantome, dar este de fapt un spectacol de istorie”, a spus Joe continuand: “Asia a fost implicata in atatea turbulente in ultimii 100 de ani si tocmai a scapat de ele. Investigam locuri care au povesti cu fantome, dar aceste locuri sunt, de fapt, bantuite de istorie. O multime de evenimente teribile au avut loc in lume.“
De la abandonatele inchisori taiwaneze pentru prizonieri politici, pesteri in care soldatii japonezi s-au sinucis in masa dupa al Doilea Razboi Mondial, pana la o casa bantuita sud-coreeana de pe un deal in care soldatii decedati in urma unei aterizari esuate pe plaja au trebuit sa fie ingropati … a fost treaba lui Joe sa inceapa de la zvonuri si sa descopere adevarata istorie care s-a dovedit adesea mai inspaimantatoare decat orice poveste de groaza.
CNN: Cum ai ales unde sa mergi?
Robert Joe: Am folosit puterea povestilor de groaza initiale ca punct de plecare. Evident, efectele vizuale puternice au fost importante.
Povestile vii ale soldatilor morti sau spiritele femeilor in rosu, care bantuie un conac vechi abandonat sau o scoala, au fost perfecte pentru a fi cercetate. De asemenea, am avut in vedere puterea povestirii in randul localnicilor, cat de raspandite sunt legendele, cat de vechi. Si, in sfarsit, am vrut povestiri care sa ne conduca, intr-adevar, la niste descoperiri istorice. Aici ne-am lovit de o multime de unghiuri moarte ca sa spun asa. Nu toate povestile sunt dezvaluite si nici toate locurile nu se dovedesc a fi promitatoare.
CNN: Care sunt cele mai inspaimantatoare lucruri pe care le-ai descoperit?
Robert Joe: In afara locatiilor, am intalni figuri sau practicieni spirituali. Uneori, acesti oameni ar putea fi destul de inspaimantatori in aparenta, iar lucrurile pe care le spun sau le fac sunt cu adevarat imprevizibile si peste puterea imaginatiei. A fost infricosator, insa, in unele cazuri, a fost, de asemenea, hilar.
CNN: Care au fost cele mai inspaimantatoare locuri?
Robert Joe: Locatiile in sine au fost destul de prevestitoare. Intuneric, abandonat, cu adevarat periculos si plin de gropi ce iti puteau cauza caderi moartale. Iar pentru mai mult realism am mers de multe ori noaptea tarziu, cu un echipaj schelet. Am trecut prin aceste locuri care sunt inchise, dar din care se puteau auzi zgomote ciudate ce ne facea mintea sa ne joace feste.
CNN: Aceste locuri pot fi vizitate?
“Majoritatea acestor locuri nu sunt deschise publicului, multe dintre ele din motive foarte bune. Ele nu sunt sigure din punct de vedere structural sau sunt proprietati private, iar proprietarii nu doresc sa fie asociate cu bantuirea supranaturala. Dar unele dintre ele sunt accesibile publicului ca locatii istorice si vizitatorii sunt bineveniti. Cred ca fiecare loc este accesibil daca sunteti destul de hotarati, dar nu este ceva ce as considera sigur sau as putea recomanda”, si-a incheiat Joe interviul.
In Coreea sunt multe locuri bantuite care sunt deschise publicului, iar in ceea ce urmeaza va vom prezenta doar cateva din ele.
- Spitalul de psihiatrie Gonjiam
Celebru pentru trecutul sau foarte intunecat printre vanatorii de fantome din Seoul, acest spital abandonat este pretins a fi locul cel mai bantuit din Coreea.
Acest spital a inchis fara a exista vreo concluzie reala pentru scoaterea sa din functiune. Se spune ca oamenii internati aici mureau pur si simplu intamplator si nu exista documente oficiale care sa mentioneze motivele decesurilor misterioase ale oamenilor din acest institut de boli mentale, de unde chiar si directorul spitalului, el insusi nebun, a preferat sa fuga in America decat sa se mai ocupe de cei care pana atunci erau doar niste cobai pentru el. Cu toate ca aceasta poveste poate da fiori, pentru cei care sunt in cautare de senzatii tari misterul in care este aruncat acest loc este un motiv suficient pentru a le starni curiozitatea.
Peste 10 000 de vizitatori ii trec pragul, folosind in special ferestrele drept cai de acces si asta doar pentru a descoperi pereti reci, mucegaiti si acoperiti cu grafitti, cioburi imprastiate peste tot, paturi distruse, mobilier pastrandu-si aproximativ forma originala, carti, documente apartinand doctorilor, dar si articole precum halate medicale. E o priveliste apocalipica, de parca ne-am intoarce in timp, pe vremea Razboaielor Mondiale.
Astfel, aceasta atractie faimoasa in randul vanatorilor de fantome ii face pe oameni sa fuga speriati. Trecatorii inspaimantati sustin ca au auzit urlete si strigate care veneau de pe coridoarele abandonate. Daca vuieturile provin de la fantoma unui doctor sadic cum se zvoneste sau de la pacientii bolnavi, foarte putini au curaj sa incerce sa afle.
- Insula Jeju si Drumul Misterios
Desi aceasta insula este frumoasa si faimoasa atat pe plan national cat si international, ea ascunde un trecut sinistru si inspaimantator. Jeju este cunoscuta pentru ca este raiul destinatilor turistice, dar frumosul paradis ascunde o istorie brutala. In anii 1940, aproximativ 10% din populatia insulei a fost ucisa brutal in timpul unei campanii guvernamentale care incearca sa suprime o revolta comunista, rezultatul fiind aparitia fantomelor terifiante.
Localnicii vor fi, de asemenea, incantiti sa-ti demonstreze ca pe langa obiectivele turistice traditionale, Jeju mai are niste obiective neconventionale, cum ar fi “Drumul Misterios”, “Drumul Fantomatic” cum i se spune in japoneza, sau “Drumul Dokkaebi”, denumirea sa coreeana. Se spune ca daca opriti masina pe acest drum si o scoateti din viteza, veti observa ca automobilul incepe sa coboare.
Oare „Insula celor 18 000 de zei”, Jeju, chiar are drumuri bantuite sau este doar o iluzie optica?
- Yongma Land
Nu toate parcurile de distractie sunt distractive si pline de jocuri. Pentru acest parc abandonat, exista mai mult factorul infricosator decat distractiv. Multi oameni care vin in acest parc de distractii abandonat revendica furie dincolo de imaginatia umana.
Se zvoneste ca din cauza structurii proaste o fetita a murit in timp ce se plimba si din acel moment ea bantuie parcul.
- Casa de pe dealul din Yeongdeok
Yeongdeok, Coreea de Sud, poate fi faimos pentru specialitatea sa locala, crabul de zapada. Dar este, de asemenea, bine-cunoscut pentru o casa abandonata cu vedere la ocean, unde se zvoneste ca fantomele stau la panda. Exploratorul urban, Robert Joe (RJ) a investigat povestea de groaza a cestei cladiri, ajungand la concluzia ca o poveste adevarata, mult mai terifianta decat zvonuri despre fantome, a adus casei de pe deal, reputatia sa drept unul dintre cele mai bantuite locuri din Coreea.
Desi mai multi localnici si chiar un saman sunt de parere ca o femeie de vreo 20 de ani s-a sinucis acolo, aceasta teorie este putin probabila avand in vedere ca nici primul proprietar al casei, pe atunci fiind Restaurantul „Woosuk Garden”, nici urmatoarele 4 familii, nu au pierdut vreun membru ca urmare a unei morti violente in acea casa. Acestea sunt doar zvonuri, raspandite de proprietarii din zona pentru ca preturile terenurilor din jur sa ramana mici pentru a le putea achizitiona chiar ei. Secretul din spatele casei este unul si mai negru!
Printre peretii murdariti cu grafitti (multe cifre 4 desenate, reprezentand moartea), moloz, lemne si beton, Robert Joe a dat si peste numarul de telefon al unui calugar, asta dupa ce a admis ca subsolul este cu adevarat infricosator, chiar daca nu simte prezenta vreunei fantome. Calugarul budist cu care s-a intalnit, marturiseste ca obisnuieste sa mearga la casa din Yeongdeok sa se roage si sa ajute spiritele.
Acestea sunt spiritele unor soldati tineri aflate “in mare suferinta”, dar si un sarpe care “umple” intregul subsol. Un alt saman confirma prezenta soldatilor inca scolari la momentul mortii lor.
Dupa discutii cu anchetatorii, Robert Joe a aflat ca este vorba despre o lupta data pe Plaja Jangsa, incheiata cu moartea unor soldati sud-coreeni si nord-coreeni, care au fost ingropati in zona in care se situeaza casa considerata a fi bantuita. Tragismul este accentuat de faptul ca dintre cei 800 de tineri trimisi de Coreea de Sud la lupta, o parte semnificativa erau liceeni neexperimentati si unii chiar au fost fortati sa se inroleze. Supravietuitorii intervievati considera ca alaturi de camarazii cazuti, ei au fost sacrificati de MacArthur, pentru a le distrage atentia nord-coreenilor de la Batalia din Incheon, care se desfasura in paralel si care reprezenta o prioritate mai mare pentru american.
Puteti urmari episodul din “I Wouldn’t Go in There” accesand urmatorul link! https://www.youtube.com/watch?v=ugFwTotjgIY
- Raul Han
Raul Han este probabil unul dintre cele mai renumite repere din Coreea de Sud si nu v-ati astepta niciodata sa fie bantuit.
Han a ramas in istorie ca fiind atat un rau care i-a binecuvantat pe coreeni, cat si unul care le-a adus dezastre si suferinte. In 1897, una dintre publicatiile in limba engleza din Coreea mentiona ca 30 de pasageri si 2 barcagii si-au pierdut viata in apele Hanului, ca si consecinta a masei depasite a ambarcatiunii in timpul sezonului ploios.
Acest loc frumos, inconjurat de luminile frumoase ale orasului, se pare ca este casa numeroaselor fantome ale celor care s-au inecat in el din cauza crimelor sau a sinuciderii.
Deci, daca vizitati vreodata Coreea si faceti o excursie la raul Han, asigurati-va ca nu va apropiati prea mult de apa, deoarece unii spun ca o fantoma va poate trage in rau.
- Satul Yongin
Acest sat este un loc faimos printre tinerii in cautarea adrenalinei. Multi cautatori de thriller primesc, totusi, mai mult decat si-au dorit pentru ca strigate si urlete groaznice se fac auzite.
Cele mai binecunoscute spirite despre care se spune ca ratacesc in acest sat sunt cunoscute sub numele de “Fantomele Fecioare”. Aceste fantome feminine singure au murit fara a fi casatorite, ceea ce se spune ca este motivul pentru care ele cauta satisfactie in viata de apoi.
- Poarta Independentei din Seoul
Poarta Independentei situata in nordul capitalei a fost mult timp un loc care le-a inspirat frica cetatenilor, in special barbatilor. Aceasta a fost ridicata dupa primul razboi chino-japonez, pe locul unei alte porti, pentru a simboliza independenta fata de statul chinez. Se spunea ca golblini rai se ascundeau acolo si le taiau barbatilor parul prins in cocuri, care reprezenta onoarea si demnitatea acestora.
Desi acest monument reprezinta independenta Coreei, multi oameni cred ca sangele varsat in timpul razboiului chino-japonez pentru independenta a facut ca acest loc sa fie plin de spirite nelinistite.
- Universitatea din Seul
Universitatea din Seoul este un loc de invatamant superior, cu peste 11 mii de studenti … Unii dintre ei ar putea sa nu fie in viata!
Caminele Universitatii, numite Gwanaksa sunt renumite pentru faptul ca nu au stabilita o ora la care trebuie sa te intorci noaptea. Cele mai vechi cladiri ale campusului dateaza inca din 1975, insa, in ciuda faptului ca au fost renovate multe in ultima vreme, pe internet circula zvonuri cum ca prezenta unor spirite tot se face simtita in aceste locuri.
Fantomele in chestiune pot fi fie jucause, fie rautacioase, dar in niciun caz violente, cel mult „pedepsindu-i” pe unii cu o imbrancitura. S-a afirmat ca se aud soapte venite de nicaieri, ae fac simtiti curenti de aer rece, dar si mirosuri: in unele camere stagnand un miros dulce, in timp ce in altele este prezent un miros care-ti face pielea de gaina.
Asadar, daca planuiti o calatorie in Coreea de Sud care, asa cum v-ati dat seama, joaca rolul de gazda a numeroase fantome de la raul Han si pana la Universitatea din Seul, puteti vizita aceste locuri … daca indrazniti! (Corina Stan)
Material realizat din surse combinate
There are no comments
Add yours