Coreea de Nord, un nou test balistic in Marea de Est
Coreea de Nord a facut marti, 4 iulie, un alt test balistic, la doar cateva zile dupa ce liderii Coreei de Sud si ai Statelor Unite au convenit sa lase usa deschisa pentru dialog cu natiunea comunista, informeaza Agentia de stiri Yonhap.
“Coreea de Nord a lansat o racheta balistica neidentificata in Marea de Est din vecinatatea Banghyon, provincia Pyongan de Nord, in jurul orei 9:40 a.m., rachete ce a zburat peste 930 de kilometri”, au declarat sefii de Stat Major (JCS).
Conform agentiei de stiri mentionata, presedintele Moon Jae-in a prezidat o sesiune a Consiliului National de Securitate pentru a discuta testul de rachete al Nordului, al doilea in mai putin de o luna.
Reprezentati ai armatei americane au caracterizat racheta drept o “racheta sol sol, cu raza intermediara”, afirmand ca a fost urmarita timp de 37 de minute inainte de a se prabusi in Marea de Est.
“Comandamentul Apararii Aerospatiale din America de Nord (NORAD) a apreciat ca lansarea rachetei din Coreea de Nord nu a reprezentat o amenintare pentru America de Nord”, a afirmat intr-o declaratie comandamentul Pacificului din Hawaii. “Continuam sa monitorizam indeaproape actiunile Coreei de Nord”.
Potrivit declaratiei colonelului Roh Jae-cheon, purtator de cuvant al JCS, S.U.A. si Coreea de Sud analizeaza apogeul rachetei si alte detalii.
“Armata noastra este mentinuta pe deplin pregatita sa atace in cazul provocarii suplimentare a Coreei de Nord”, a declarat el reporterilor.
Mass-media japoneza a raportat ca racheta ar fi putut ateriza in Zona economica exclusiva a Japoniei (ZEE), in timp ce un expert din S.U.A. a spus ca racheta ar fi putut ajunge in Alaska daca ar fi fost lansata in mod normal.
“Presupun ca o distanta de 950 km si un timp de zbor de 37 de minute ar necesita o altitudine maxima de peste 2800 km”, a declarat David Wright, co-director al Uniunii Oamenilor de Stiinta Preocupati, pe site-ul sau. “Deci, daca rapoartele sunt corecte, aceeasi racheta ar putea atinge un interval maxim de aproximativ 6700 km pe o traiectorie standard”.
In discutiile cu Moon din Washington, D.C., saptamana trecuta, presedintele american Donald Trump si-a exprimat sprijinul fata de dorinta presedintelui sud-coreean de imbunatatire a relatiilor inter-coreene.
Ei au subliniat, de asemenea, ca usa dialogului cu Nordul ramane deschisa “in circumstantele potrivite”.
Nordul a lansat patru rachete aer-sol de pe coasta de est, pe 8 iunie, in urma unei lansari de rachete balistice de tip Scud dintr-o zona din apropiere, cu o saptamana mai devreme.
Cea mai recenta lansare a avut loc dupa ce s-a anuntat ca presedintele Sudului intentioneaza sa plece in Germania pentru a participa la al 20-lea summit al Grupului, unde va avea o intalnire trilaterala cu Trump si cu prim-ministrul japonez Shinzo Abe.
Se pare ca Coreea de Nord isi diversifica atat tipurile de rachete, cat si locurile de lansare, pentru a-si ascunde testarea pana in ultima clipa, mai informeaza Agentia de stiri Yonhap. (Corina Stan)
Feeling-ul meu imi spune ca nord-coreeni n-or sa lanseze niciodata o oncarcatura nucleara contra fratilor lor din Sud.
Sud-coreenii ar trebui sa fie mandrii de fratii lor din nord pentru nivelul lor cultural si stiintific. Nu-i de ici de colea sa fabrici munitie nucleara si sa mai fabrici si mijloacele de transportare a ei la tzinta.
Cand va veti uni, veti avea ce invata unii de la altii.
Imi pare rau de voi ca ati fost despartiti si sunteti acum dezbinati de unii si de altii.
Istoria voastra seamana cu a noastra pentru ca si noi am fost despartiti si dezbinati, furandu-ni-se teritorii romanesti cu acordul perfid al marilor puteri, teritorii cum ar fi Basarabia, Bugeacul, Cadrilaterul, parte din Banatul Romanesc, parte care a devenit Banatul Sarbesc, Bucovina de Nord, Tzinutul Hertzei si nu in ultimul rand, parte din Campia Panoniei.