AEN20170703007400315_02_i

“Arirang Road”, despre trecut si speranta viitorului

Agentia de stiri Yonhap informeaza ca a fost publicat un raport despre raspandirea celui mai faimos cantec folcloric traditional din Coreea, “Arirang”, deslusind cand si cum a fost dispersata melodia de coreeni la nivel mondial in ultimele secole.

Conform unui oficial al Fundatiei Culturale Jeongseon Arirang (JACF),  raportul intitulat “Arirang Road” are 288 de pagini si a fost scris de Jin Yong-seon, seful Muzeului Arirang din Jeongseon, la 210 km est de Seul, cu ajutorul a decenii de cercetari si studii la fata locului inca de la inceputul anilor 1990.

Drumul care cuprinde China, Rusia, Japonia, Asia Centrala, Europa, America de Sud si de Nord, coincide cu rutele de migratie ale coreenilor care au parasit tara, arata Yonhap.

“Drumul Arirang este un drum prin care coreenii au trecut frontierele si marile de dragul supravietuirii lor in 1860. Cand am marcat drumul migratorilor coreeni pe un atlas mondial, am ajuns sa aflu ca Drumul este mult mai lung si mai mare decat Drumul Matasii”, a spus Jin.

Mentionat ca patrimoniu intangibil al UNESCO in 2012, “Arirang” este deseori numit “al doilea imn national” din Coreea, deoarece aproape toti coreenii din tara si din strainatate pot sa-l cante.

Potrivit expertilor, in Peninsula Coreeana exista aproximativ 4.000 de variante ale cantecului “Arirang”, printre care “Jeongseon Arirang”, “Jindo Arirang” si “Miryang Arirang”. Titlurile diferitelor versiuni ale cantecului sunt de obicei prefixate de locul lor de origine sau de alt tip de simbol. “Jeongseon Arirang” din provincia Gangwon, despre care expertii spun ca are cea mai lirica melodie si cuvintele tuturor variatiilor, este cunoscuta ca forma originala a “Arirang”.

In conformitate cu agentia de stiri mentionata, raportul din cinci capitole contine istoricul stramosilor coreeni migranti si modul in care au transmis cantecul descendentilor lor, precum si site-uri istorice, evenimente si figuri implicate in melodie.

Drumul Arirang porneste din Coreea si duce spre provincia Jilin din China, provincia maritima a Rusiei, Kazahstan, Uzbekistan, Kargazstan, Europa, Hawaii, Los Angeles, Cuba si Mexic, unde cantecul este inca interpretat de descendentii coreeni.

“Raportul care a pus sistematic la un loc situatia actuala si raspandirea Arirang in intreaga lume va fi un material pretios in construirea si utilizarea bazei de date a Drumului Arirang”, a declarat, in incheiere, seful JACF, Choi Jong-cheon. (Corina Stan)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.