Data de 15 august- Ziua Independentei Coreei sau Gwangbokjeol
Daca vizitati zona Jamsil din Seul intre Stadionul Olimpic si Parcul Olimpic, atunci veti observa cu siguranta steagurile diferitelor tari ale lumii care sunt atarnate in mijlocul drumului. Din cand in cand, toate steagurile sunt luate si inlocuite cu drapelul national coreean. Cand se intampla acest lucru, atunci veti sti ca se apropie o sarbatoare nationala. O perioada in care aceste steaguri coreene ar putea fi vazute este cea din prejma datei de 15 august, care marcheaza Ziua Independentei din Coreea.
Pentru non-coreeni, poate fi dificil de inteles diferenta dintre Samil Day (1 martie), Ziua Independentei din Coreea (15 august) si Ziua Nationala a Fondarii statului coreean (3 octombrie). Cu toate acestea, intelegandu-le diferenta, puteti invata multe despre istoria coreeana. Statele Unite au fost infiintate in jurul aceleiasi perioade in care si-au castigat independenta. Coreea, pe de alta parte, a fost o natiune de mii de ani, 4349 de ani mai exact, iar Ziua Nationala a Fondarii statului coreean, din octombrie, sarbatoreste fondarea natiunii coreene in 2333 i.H.
Istoria Zilei Independentei coreene
De la fondare, Coreea a trecut prin multe. Tara a fost invadata de nenumarate ori si a suferit multe greutati. Una dintre cele mai negre perioade din istoria coreeana a avut loc in prima jumatate a secolului al XX-lea, cand Coreea a devenit o colonie a Japoniei.
Sub dominatia japoneza, oamenii au fost fortati sa aiba nume japoneze si multi coreeni au fost obligati sa-si ofere forta de munca Japoniei si au fost, de asemenea, fortati sa se inroleze in armata japoneza spre sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. In timpul opresiunii japoneze, multi coreeni s-au ridicat impotriva japonezilor si, de multe ori, au platit pentru sfidarea lor cu viata.
Samil Day, sarbatorita pe 1 martie, comemoreaza una dintre cele mai importante revolte din aceasta perioada. In data de 1 martie, mai multi nationalisti coreeni au declarat Coreea drept independenta, insa lupta pentru independenta a continuat inca 25 de ani, pana cand Coreea si-a castigat libertatea.
Ziua in care Coreea a scapat in cele din urma de stapanirea nipona este Ziua Independentei din Coreea. In 1945, Coreea a fost eliberata in cele din urma de ocupatia sa, iar exact trei ani mai tarziu, pe 15 august 1948, Republica Coreea a fost recunoscuta oficial.
Ziua de 15 august este sarbatorita de multe tari ca fiind ziua in care Japonia a fost infranta si cel de-al Doilea Razboi Mondial a ajuns la sfarsit. Cunoscuta ca Ziua V-J, sau Ziua Victorie asupra Japoniei, aceasta marcheaza ziua in care Japonia a anuntat capitularea sa. Odata cu predarea Japoniei, Coreea si-a putut castiga independenta. In SUA, Ziua V-J este sarbatorita in septembrie, cand japonezii au semnat oficial o declaratie de capitulare, mai degraba decat ziua in care Japonia si-a anuntat predarea.
Restaurarea Zilei Luminii
In coreeana, Ziua Independentei coreene este numita 광복절 (Gwangbokjeol), ceea ce inseamna “Ziua de restaurare a luminii”. Un astfel de nume simbolizeaza modul in care ziua reprezinta un sfarsit al intunericului guvernarii Japoniei asupra Peninsulei Coreene. Numele sau este realizat din caracterele coreene “광” (gwang) – “lumina”; “복” (bok) – “restaurare”; si “절” (jeol) – “sarbatoare”. Cuvantul “restaurare” este folosit mai degraba decat cuvantul pentru “independenta”, 독립 (dok-rip), pentru a sublinia modul in care Coreea are o istorie lunga si mandra si cum a fost “restaurata” natiunea coreeana in 1945, mai degraba decat fondata. Drept urmare, multi coreeni numesc aceasta zi “Ziua Eiberarii coreene” sau “Ziua Nationala a Eliberarii Coreei” atunci cand traduc “Gwangbokjeol” in engleza.
Comemorarea Gwangbokjeol
In aceasta zi, pe intreg teritoriul tarii , guvernele locale inalta steagul coreean pe strazile luminate si in afara cladirilor publice. In 2015, grupul Lotte a pus chiar un drapel coreean in partea de jos a turnului Lotte din Jamsil, care a fost construit sub comanda acestuia, pentru a comemora ziua. La fel ca si companiile si cladirile publice, steagurile coreene pot fi vazute, atarnate de ferestrele caselor si apartamentelor, in intreaga tara.
Puteti chiar sa vedeti sau sa auziti anunturi care sa reaminteasca oamenilor sa-si inmaneze steagul daca vreunul din apartamentele inchiriate are un proprietar deosebit de patriot. Guvernul tine o ceremonie oficiala in aceasta zi, iar ziua are si un cantec oficial. In timpul uneia dintre aceste ceremonii, mama fostului presedinte coreean, Park Geun-Hye, a fost ucisa in timpul unei incercari de asasinare a tatalui lui Park Geun-Hye, presedintele Park Chung-Hee.
Există cateva locatii unde are loc un spectacol de focuri de artificii pentru Gwangbokjeol, dar principalele spectacole de focuri de artificii din Coreea sunt tinute de Ziua Nationala a Fondarii statului, in luna octombrie.
Coreenii care sunt descendenti ai activistilor de independenta pot vizita gratuit muzee si pot calatori gratuit in aceasta zi. Guvernul coreean poate, de asemenea, sa acorde iertare speciala prizonierilor in aceasta zi. Aceasta iertare speciala a fost tema pentru filmul de comedie “Jail Breakers” din 2002, in care personajele principale evadeaza din inchisoare, doar pentru a afla ca urmeaza sa fie iertate chiar a doua zi.
Astazi fiind 15 august si implinindu-se 72 de ani de la independenta, pentru poporul coreean este foarte important sa isi acorde un moment in care sa fie recunoscator pentru libertatile de care are parte si sa contemple ridicarea drapelului national.
Deci, cine stie cu adevarat despre drapelul coreean si semnificatia sa speciala? Daca nu sunteti cu adevarat familiarizati cu istoria si semnificatiile sale, aceasta este ocazia perfecta de a afla aceste lucruri!
In primul rand, se stie ca Coreea a folosit un drapel national pentru prima data in 1882, la ceremonia de semnare a Tratatului dintre Statele Unite si Coreea din 1882 (조미 수호 통상 조약). Nu exista inregistrari oficiale in prezent, dar exista 2 referinte care ne ajuta sa identificam modul in care arata primul steag al coreenilor.
Fostul drapel Imperial Coreean este descris in cartea scrisa de Departamentul Naval al SUA numita “Steagurile natiunilor maritime”/ Flags of Maritime Nations 1882. Fostul steag care a fost descris in carte a fost steagul Imperiului Coreean, care avea un taegeuk diferit de cel din drapel actual. De asemenea, putem observa ca imaginea din carte este inversata de la stanga la dreapta fata de steagul actual, iar aranjamentul trigramelor nu a fost stabilit oficial pana cand guvernul sud-coreean nu a fost infiintat in 1948.
In al doilea rand, steagul pe care Park Young Hyo l-a folosit atunci cand a plecat in Japonia, dupa ce a primit o comanda de la imparatul Gojong, este folosit ca si referinta. Exista o inregistrare care spune ca a desenat 4 trigrame cu un taegeuk in centru si a notificat Joseon pe 03 octombrie 1882.
La scurt timp dupa data de 6 martie 1883, Gojong a promulgat Taegeuki ca steagul national al Joseonului. Se stie ca Taegeuki a fost facut dupa ce a fost modificat din Taegeuk Eight Trigrams (태극 팔괘도), care era un standard personal al Regelui dinastiei Joseon.
Drapelul national actual al Coreei de Sud a fost adoptat in octombrie 1997 si contine aceleasi trei parti ca si steagurile anterioare: un fundal alb, un taegeuk rosu si albastru in mijloc si patru trigrame negre pe fiecare colt al stindardului.
In primul rand, fundalul este alb, care reprezinta o culoare traditionala coreeana, ce inseamna puritatea si pacea natiunii est asiatice. Marcajul taegeuk din centru este derivat din filosofia yin-yang si reprezinta echilibrul universului. Partea albastra reprezinta fortele cosmice negative, iar sectiunea rosie reprezinta fortele cosmice pozitive.
Cele 4 trigrame de pe fiecare colt au fost selectate din cele opt originale, care includ: Pamant, Tunet, Foc, Lac, Cer, Vant, Apa si Munte. Cele patru trigrame care reprezinta elementele fundamentale ale universului au fost alese si acestea sunt cerul, apa, focul si pamantul.
Mai intai de toate, trigrama din coltul din stanga sus se numeste Geon si reprezinta cerul. De asemenea, reprezinta vara, sudul, tatal, focul (pentru cele cinci substante primare) si vitalitatea.
In al doilea rand, trigrama din coltul din stanga jos se numeste Ri si reprezinta focul. De asemenea, reprezinta primavara, estul, fiul, lemnul (pentru cele cinci substante primare) si dezvoltarea.
In al treilea rand, trigrama din coltul din dreapta sus se numeste Gam si reprezinta apa. De asemenea, reprezinta toamna, vestul, fiica, metalul (pentru cele cinci substante primare) si rodnicia.
In cele din urma, trigrama din coltul din dreapta jos este numita Gon si reprezinta pamantul. De asemenea, reprezinta iarna, nordul, mama, apa (pentru cele cinci substante primare) si inceputul.
Unde puteti afla mai multe despre Ziua Independentei coreene
Daca doriti sa aflati mai multe despre Gwangbokjeol, un loc bun de vizitat ar fi Sala de Independenta a Coreei, care este situata in Cheonan. Aici puteti afla despre ocupatia japoneza a Coreei. Daca Cheonan este prea departe pentru a calatori, atunci inchisoarea Seodaemun din Seul va poate ajuta sa aflati despre lupta Coreei pentru independenta. La închisoarea Seodaemun, luptatorii pentru independenta au fost inchisi si torturati. In afara inchisorii se afla “Poarta Independentei”, care, in ciuda numelui sau inselator, a fost construita chiar inainte de ocupatia japoneza de catre guvernul pro-japonez de atunci. Acesta trebuia sa simbolizeze independenta Coreei fata de China. Cu toate acestea, in acel moment, Coreea era mai mult sau mai putin independenta fata de China, iar tratatul care a dat Coreei “independenta” ei fata de China a permis Japoniei sa transforme Coreea intr-o colonie japoneza doar cativa ani mai tarziu.
Cu relatiile dintre Coreea si Japonia intotdeauna prezente in stiri, invatarea despre trecutul Coreei poate ajuta vizitatorii Coreei sa inteleaga de ce exista atat de multa antipatie intre cele doua tari.
Daca a vizita inchisoarea Seodaemun sau Sala Independentei din Coreea nu este un lucru care va intereseaza atunci exista o multime de alte locuri pe care le puteti vizita in loc. De ce sa nu profitati de ziua de 15 august ca fiind o sarbatoare legala si sa plecati sa explorati undeva in Coreea invatand ceva nou despre aceasta tara fascinanta?!
https://www.youtube.com/watch?v=3llPRzvpb-c
https://www.youtube.com/watch?v=GHqkuLC4flQ
Sursa: Material realizat din surse combinate
Autor: Corina Stan
Foarte interesante informatii , multumesc !