Bienala de la Gwangju 2018 examinează problemele de apartenență pe fondul temei „Imagined Borders”
Organizatorii Bienalei de la Gwangu. Cel mai mare eveniment de acest gen din Asia, a dezvăluit miercuri, lista de participanți, cu aproximativ 150 de artiști din 40 de țări, inclusiv artiștii din diaspora, pentru a-și susține spiritul fondator de a respecta diversitatea și diferențele.
Făcând referință la evenimentul inaugural din 1995, intitulat „Beyond the Borders”, festivalul din acest an, cu tema „Imagined Borders”, va prezenta opere de artă create de artiști cu renume mondial, care au abordat noțiunea de apartenență, granițe naționale, identitate personală și comunitate.
În timpul întâlnirii cu presa, in Seul, Kim Sun-jung, președintele bienalei, a declarat că artiștii participanți vor aborda va aborda problema modului în care s-a schimbat lumea de la începutul globalizării și dacă schimbările au fost mai bune sau mai rele.
“De exemplu, curatorul Gridthiya Gaweewong se va ocupa de problema minorităților asiatice, care până acum a fost privită în principal din punctul de vedere al Vestului”, a spus ea. “Christine Y. Kim se va uita la faptul că nu toată lumea are șanse egale să folosească Internetul din diferite motive cum ar fi condițiile politice și economice”.
Bienala din acest an va avea lucrări adunate de la 11 Bienala din acest an va cuprinde lucrări realizate de 11 curatori independenți, spre deosebire de edițiile precedente, în care un director artistic a preluat sarcina de a alege operele și a supravegheat întreaga bienală.
Curatorii au fost finalizați în noiembrie anul trecut, pe baza lucrărilor lor anterioare și a experiențelor expansive pe teme precum imigrația și refugiații, care au fost în mare parte ocoliți în narațiunile artei contemporane.
“Deoarece avem mai mulți curatori care lucrează independent, unii oameni sunt preocupați de coerența bienalei, dar curatorii lucrează îndeaproape pentru a crea un lanț de legătură și a conecta punctele”, a spus Kim.
După regiune, Asia este cel mai mare grup cu 103 artiști, urmat de Europa și America de Sud, fiecare cu 12, America de Nord cu 11 și Orientul Mijlociu cu șapte.
Artiștii participanți includ Los Carprinteros, un colectiv de artiști cubanezi fondat în Havana în 1992; Marcel Duchamp câștigătorul premiului Kader Attia, care a crescut în Franța și Algeria; Ala Younis, artist și curator, cu sediul la Amman, Iordania, care a făcut primul pavilion național al Kuwaitului la Bienala de la Veneția, în 2013; și Francis Alys, un artist din Mexic, născut în Belgia.
Bienala din acest an, aflată la cea de-a 12-a ediție, a introdus două noi caracteristici – lucrări comandate de site-uri pentru a exprima dorința de democrație a cetățenilor din Gwangju, care au culminat cu protestele antiguvernamentale masive din 1980 și proiectul Pavilion în care trei instituții de artă de prestigiu – Palais de Tokyo, Programul internațional de artiști Helsinki și Rețeaua de artă contemporană filipineză – să organizeze expoziții în oraș în paralel cu bienala.
De remarcat este, de asemenea, ajustarea lui BG Muhn a artei nord-coreene, Chosonhwa.
Într-un eveniment mediatic separat, săptămâna trecută, Muhn a spus că intenționează să afișeze un total de 22 de tablouri, inclusiv 4-5 piese de dimensiuni mari, ale mai multor pictori nord-coreeni, dintre care unele crede că ar putea testa toleranța sud-coreeană față de diferențele ideologice . Spectacolul va oferi o șansă rară pentru vizitatori să tragă cu ochiul la arta nord-coreeană.
Bienala va avea loc între 7 septembrie și 11 noiembrie.
Traducător: Raluca Miroi
Sursa: http://english.yonhapnews.co.kr
There are no comments
Add yours