jeon_bun de upload

Săptămâna aceasta serbăm Chuseok cu jeon!

De Chuseok, chifteluțele Jeon (전) sunt la loc de cinste pe masa de sărbătoare. Acestea sunt extrem de simplu de preparat și foarte gustoase. Tehnica de bază constă în asezonarea ingredientului principal (care poate fi carne, peste, dovlecel, ceapă verde, cartof dulce – practic posibilitățile sunt nenumărate), care mai apoi se dă prin făină, ou și se prăjește în tigaie antiaderentă cu puțin ulei. Jeon stau la loc de cinste pe masa de Chuseok, reprezentând o gustare îndrăgită de toți membrii familiei, de la cei mici (pentru că nu sunt picante) la cei mai în vârstă (ca aperitiv pentru băutura din orez).

Găsiți mai jos 3 rețete de Jeon extrem de simplu de preparat,  cu ingrediente direct din cămara voastră.

Ingrediente:

  • un dovlecel;
  • o legatură de ceapă verde (aproximativ 5 cepe);
  • un cartof dulce;
  • un ou mare sau două (în funcție de cât de mare este dovlecelul și cartoful dulce)
  • o cană de făină;
  • o lingurița de zahăr;
  • sare;
  • ulei pentru prăjit.

Pajeon (ft. ceapa verde). Direcții de preparare: 

  1. spălați ceapa verde și tăiați-o pe lungime în 3 sau 4, astfel încât să obțineți niște fâșii subțiri lungi care să încapă în tigaie.
  2. amestecați 2 linguri de făină cu 4 linguri de apă, puțină sare și o linguriță de zahăr până obțineți un aluat de consistența celui pentru clătite.
  3. încingeți 0 lingură de ulei într-o tigaie antiaderentă și plasați fâșiile de ceapa verde paralele până acoperiți fundul tigăii.
  4. distribuiți aluatul în mod egal, peste ceapa verde; nu-i nevoie ca ceapa verde să fie acoperită complet de aluat.
  5. țineți la foc mediu câteva minute, până când marginile devine aurii;
  6. întoarceți clătita și ma țineți la foc mic câteva minute până când se devine aurie și pe partea cealaltă.
  7. serviți caldă cu sos de soia cu oțet sau cu ketchup.

Hobak Jeon (ft. dovlecel). Direcții de preparare:

  1.   spălați dovlecelul și tăiați-l rondele de 0.5 – 1 centimetru.
  2. presărați puțină sare grunjoasă peste fiecare felie de dovlecel și lăsați-le 5-7 minute.
  3. între timp spargeți un ou și bateți-le bine cu furculița.
  4. într-un alt recipient turnați cana de făină și dați fiecare felie de dovlecel prin făină.
  5. puneți o tigaie antiaderentă la foc mediu cu 2 linguri de ulei.
  6. treceți fiecare felie de dovlecel prin ou și apoi direct în tigaie încinsă, până umpleți fundul tigăii.
  7. lăsați aproximativ 2 minute, apoi întoarceți și mai prajiți 1-2 minute.
  8. repetați procesul până terminați toate feliile de dovlecel.
  9. serviți călduțe cu sos de soia cu oțet  sau simple.

Goguma Jeon (ft. cartof dulce). Direcții de preparare:

  1. spălați cartoful dulce și tăiați-l rondele subțiri.
  2. spargeți un ou și bateți-le bine cu furculița.
  3. într-un alt recipient turnați făină și dați fiecare felie de cartof prin făină.
  4. puneți o tigaie antiaderentă la foc mic spre mediu cu 2 linguri de ulei.
  5. treceți fiecare felie de cartof prin ou și apoi direct în tigaie, până umpleți fundul tigăii.
  6. lăsați aproximativ 3-4 minute, apoi întoarceți și mai prajiți 3 minute.
  7. repetați procesul până terminați toate feliile de cartof.
  8. serviți călduțe cu sos de soia cu oțet, ketchup sau goale.

 

Poftă bună and stay curious!

Autor: Maria Albulescu




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.