B9

K-pop World Festival Romanian Edition 2013

Am participat, in luna august a anului 2013, la cea de-a V-a editie a K-pop World Festival Romanian Edition, eveniment organizat la Institutul Cervantes din Capitala, in prezenta a peste 300 de tineri pasionati de fenomenul k-pop. Evenimentul a fost sponsorizat de Ambasada Coreei de Sud in Romania. Inca de la bun inceput am fost intampinati de o atmosfera calda, de buna-dispozitie, de un coreean imbracat in costum de rege si o frumoasa romanca, costumata in regina. Pe holuri era un du-te-vino continuu, tineri de toate varstele trecand pe la standurile fan cluburilor (Shinee, Jang Geun Suk, 2PM, MBLAQ, BAP, Super Junior, Lunafly, Infinite etc) de unde au putut achizitiona pliante, calendare, stegulete si poze cu idolii lor, punctul central reprezentandu-l insa cover dance battle-urile. Castigatoarea acestei editii a fost trupa DSK (Dope Style Kings – vezi http://www.youtube.com/watch?v=UR78g_0_5_I), care reprezinta cu succes stilul K- Pop in Romania, dar si peste hotare. Luna trecuta, DSK a luat parte la marea finală a concursului internaţional K-Pop World Festival, eveniment organizat anual la Changwon/Coreea de Sud, sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe din Coreea de Sud.
Un succes deosebit l-a avut si prezentarea de Hanbok si hanji craft, precum si atelierul de caligrafie coreeana. Gazdele acestor evenimente au fost trei doamne coreence stabilite de ceva timp in Romania. Cu rabdare si multa indemanare, mereu cu zambetul pe buze, acestea au descris Hanbok-ul, oferind, totodata, publicului spectator prilejul (unic poate in viata) de a imbraca costumul traditional coreean. Printre acesta s-a aflat si un Hanbok din matase cusut manual, dar si un model similar celui purtat de o celebra Kisaeng – 기생. (curtezana). Numele ei era Hwang Jin Yi (황진이) si a fost cunoscuta pentru frumusetea, rafinamentul si inteligenta sa. O alta curtezana celebra este Non Gae (논개), aceasta fiind renumita pentru ca a omorat un general japonez in timpul bataliei din Jinju, Coreea aflandu-se in acea perioada sub ocupatie japoneza.
Cei pasionati de cultura coreeana au putut admira obiecte decorative realizate din hanji, putand totodata sa rasfoiasca si cataloage coreene in care erau prezentate astfel de obiecte, printre acestea aflandu-se cutii de bijuterii frumos decorate, platouri cu motive traditionale coreene, oglinzi, obiecte de mobilier si lampadare. In limba coreeana, hanji inseamna hartie. Hanji este realizata manual din scoarta copacului tac (dud). Se spune ca aceasta hartie rezista 1000 de ani.
Publicul a fost invitat apoi sa participe la atelierul de origami, unde au realizat hanbok-uri frumos colorate. Unul dintre momentele inedite l-a reprezentat, insa, atelierul de caligrafie realizat de doamna Kim Jungae (김중애). Cu rabdarea, rafinamentul si talentul care o caracterizeaza, aceasta le-a scris, rand pe rand, tuturor participantilor la atelier numele in coreeana pe o foaie alba de hartie, impreuna cu cate un mesaj personalizat pentru fiecare in parte.

 

#sarang_kpopworldfestival

B9 B10

 

 




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.