Kimchi, simbol al bucatariei coreene
Mancarea traditionala in Coreea, existand in prezent 187 de specii omologate de Field Museum din Seul, Kimchi (김치) este totodata una dintre cele 5 cele mai sanatoase mancaruri din lume, dupa clasamentul realizat de revista “Health Magazine”. In Coreea a fost infiintat pana si un Institut de Studiu al Kimchi-ului (in cadrul Universitatii din Busan), pentru a urmari multiplele si incredibilele efecte ale sale asupra sanatatii. Kimchi reprezinta insa mult mai mult decat atat, fiind un veritabil simbol, baza culturii gastronomice coreene.
Beneficiile acestui aliment pentru sanatate:
• regleaza digestia si sustine sanatatea intestinala, prin culturile bacteriene continute (intr-o cantitate chiar mai mare decat cele din iaurt);
• trateaza si previne obezitatea. Coreea este recunoscuta ca avand o rata deosebit de redusa a obezitatii (3.5%, comparativ cu SUA, 34%);
• este un aliment foarte sarac in calorii;
• accelereaza metabolismul;
• are deosebite proprietati nutritionale si antioxidante, datorita ingredientelor continute (in special chilli si usturoiul);
• imbunatateste circulatia si nivelul colesterolului;
• efect energizant;
• foarte bogat in vitamine (in special vitaminele C, A, B si D), caroten, calciu si fier;
• importanta sursa de fibre si minerale;
• acidul lactic rezultatat din procesul de fermentatie, duce la crearea de bacterii specifice, numite lactobacili, ce s-au dovedit a avea un rol important in prevenirea infectiilor intestinale;
• incetineste procesul de imbatranire a pielii, prin stimularea formarii colagenului (demonstrat prin studii de specialitate, asupra unui numar important de subiecti);
• blocheaza dezvoltarea celulelor canceroase;
• se poate pastra pe termen lung (pana la 6 luni), fara a necesita conditii speciale (este doar necesar ca temperatura sa nu scada sub 7 grade Celsius), fiind astfel o mancare deosebit de comoda si la indemana;
• face parte din categoria raw vegan, constituind o mancare cu inalte calitati nutritive, putandu-se adapta cu usurinta oricarui gust, prin posibilitatea de a varia ingredientele.
1. Kimchi din varza: 0.5 kg varza, 3 linguri sare, 1 lingura de miere (sau dupa gust), 1 lingura usturoi pisat, 1 lingura ghimbir dat pe razatoare, 3 fire ceapa verde taiata marunt, 1 lingura de chilli pepper (sau pasta de chilli, dupa gust) si 1.5 litri apa. Frunzele de varza se curata de cotoare, se presara foaie cu foaie cu sare (in total 2 linguri), se pun intr-un castron mare, si se adauga 1 litru de apa rece peste ele. Vasul se acopera cu o farfurie peste care se pune o greutate, pentru a ne asigura ca tot continutul este acoperit de lichid, si se lasa pana a doua zi. In ziua urmatoare se spala bine fiecare frunza, pentru a nu pastra lichid sau sare pe ele, apoi se presara uniform cu urmatoarele ingrediente, cate o lingura din fiecare: sare, miere, usturoi, ghimbir, ceapa verde, chilli. Se pun toate intr-un borcan mare, se adauga o cana si jumatate de apa calduta, si se acopera gura acestuia cu o farfurie. Datorita procesului de fermentatie ce va urma, este recomandat ca borcanul sa nu fie inchis ermetic, cu capac, si sa avem grija sa nu fie foarte plin (sa lasam minimum 3 degete deasupra continutului, pentru a permite fermentatiei sa aiba loc, fara ca lichidul sa dea pe dinafara). Se poate consuma si dupa 2-3 zile de cand a fost preparat, insa cel mai bine ar fi sa avem rabdare si sa asteptam 2-3 saptamani pentru a fermenta. Se pastreaza intr-un loc racoros.
(sursa foto: www.en.wikipedia.org)
2. Kimchi din castraveti: 1 castravete de sera, 1 lingurita de sare, 2 cepe verzi, 2-4 catei de usturoi, 1 cm de ghimbir, 1 lingura Piros Arany iute sau alta pasta de ardei iute, 1 lingurita de pimiento, 1 lingurita fish sauce (optional). Se taie castravetii rondele si se amesteca impreuna cu sarea. Se lasa deoparte cam doua ore. Se taie ceapa verde, se rade usturoiul si ghimbirul. Se amesteca toate ingredientele si se pun intr-un borcan inchis ermetic. Se lasa la temperatura camerei peste noapte. Se pastreaza in frigider.
(sursa foto: www.commons.wikimedia.org)
3. Kimchi din ridichi negre: 1,5 kg ridichi negre, 5-6 lg de sare, 1 ceapa, 2 legaturi ceapa verde, 1 capatana de usturoi, 2 morcovi, 100 ml sos de peste, 2 lg zahar, 3 lg faina de orez (puteti folosi si faina obisnuita) + 300 ml apa, 4 lg pasta de ardei iute, 1 cub de ghimbir (e optional). Curatam ridichea de coaja si o taiem cubulete, punem peste ea sarea si o lasam intr-un bol pt 2 ore. Dupa 2 ore o amestecam din nou si o lasam alte 2 ore. Dupa cele 4 ore, clatim bine cuburile de ridiche cu apa. Amestecam faina cu 300 ml apa si punem pe foc, amestecand des pana incepe sa fiarba si sa se ingroase putin. Punem in amestec cele 2 lg de zahar si luam de pe foc, lasam sa ajunga la temperatura camerei. Cat se raceste amestecul, taiem ceapa verde in bucati lungi de 3-4 cm, maruntim in robot ceapa cu usturoiul pana obtinem o pasta si taiem morcovii in suvite subtiri ca betele de chibrit. Facem un amestec din: faina cu apa (ajunsa la temperatura camerei), sosul de peste, pasta din ceapa si usturoi, morcovul, ceapa verde si pasta de ardei iute. Cu 4 linguri de pasta de ardei iute, kimchi-ul iese foarte iute (coreenii il fac chiar mai iute). Ca sa fie mai putin iute puteti pune 2 lg pasta de ardei iute si 2 lg paste de ardei dulce (se gasesc ambele de cumparat – Eros Pista se numesc, de la Univer, daca nu ma insel). Omogenizam bine si turnam amestecul peste cuburile de ridiche, amestecand bine. Punem amestecul rezultat intr-un vas cu capac (cat mai etans) si lasam la temepratura camerei sa inceapa sa fermenteze pt 24-48 de ore. Se pastreaza la frigider timp de cateva luni (pana la 6 luni) fara a-i altera proprietatile. Se consuma cu orez sau cu diverse mancaruri pe baza de carne sau legume.
(sursa foto: www.en.wikimedia.org) (sursa foto: www.commons.wikimedia.org)
Sursa text: www.edithskitchen.ro/2010/
There are no comments
Add yours