Oficialitatile sud-coreene din Bucuresti recunosc: Motorul din spatele cresterii economiei Coreei sunt oamenii
Echipa Asociatiei Culturale Sarang Hanguk (ACSH) a participat joi, 2 iunie, la conferinta “Recent Development in the Romanian – Korean Economic Relations”, organizata de Centrul de Studii Româno – Coreene al Universității Româno-Americane și Kotra (Korea Trade Investment Promotion Agency) București, in parteneriat cu Samsung Romania si Doosan IMGB. Evenimentul a avut ca scop prezentarea unor informatii foarte relevante referitoare la stadiul in care se afla economia coreeana in momentul de fata, precum si un scurt istoric al relatiilor economice dintre tara noastra si Coreea de Sud, pornind de la investitiile facute de companiile coreene in Romania, atat cele prezente, cat si cele viitoare. In acest sens, directorul Kotra Bucuresti, Kil-Beom Lee, a vorbit despre Strategia Nationala de Dezvoltare 2014-2020, printre proiectele amintite numarandu-se si cele pentru Apa si apa uzata, Proiectul GTMP (Global Trachoma Mapping Project este cel mai mare studiu de boli infectioase efectuat vreodata, ajutand la diagnosticarea bolii Trachoma in zonele endemice ale lumii. Trachoma, numita si conjunctivita granulara, este o boala infectioasa cauzata de bacteria Chlamydia trachomatis care, netratata la timp si cum trebuie, poate duce chiar la orbire – n.r.), Linia de metrou numarul 5 Bucuresti (M5 – Raul Doamnei-Hasdeu (Opera), tronson 1:6,5 km, 10 statii – n.r.), Environment Project Plaza, Global Green Hub Korea 2016 si MDB GDF Plaza 2016.
La randul sau, Minjeong Kim (Deputy Director Kotra Bucuresti) a realizat o prezentare generala a economiei coreene, impartita in patru parti si pornind de la indicatorii economici actuali, cum ar fi Produsul Intern Brut (Coreea de Sud se afla pe locul al 13 la nivel global), Venitul National Brut – locul 12, Volumul schimburilor comerciale – locul 9, Soldul contului curent – locul 4 si Schimb valutar – locul 2. Reprezentantii Kotra sustin ca motorul din spatele cresterii economice fulminante coreene sunt oamenii si politicile guvernamentale. Investitiile facute de guvernul coreean in Educatie isi spun si ele cuvantul, la fel si focusul continuu catre exportul de lucruri si faptul ca politicile guvernamentale din ultimii ani nu s-au concentrat exclusiv pe piata interna (Coreea este al saselea exportator la nivel global – n.r.). “Dupa Razboiul coreean (한국전쟁 – 1950-1953 – n.r.), Coreea nu mai avea nimic. Nu avea nici gaz, nici petrol, nici nimic. Tot ce i-a mai ramas au fost oamenii”, a spus directorul Kotra Bucuresti, Kil-Beom Lee, pentru a argumenta cifrele prezentate. Potrivit acestuia, ca agentie, Kotra si-a facut simtita prezenta in 84 de tari, in Romania fiind prezenta din 1990. Infiintata in 1960, agentia are ca mascota pe simpaticul Globee (글로비), explicatia reprezentantilor Kotra in legatura cu acest fapt fiind simpla: “We are working on the global stage”. Tot ei ne-au oferit si raspunsuri la intrebarea “De ce sa investesti in Coreea?”. Unul dintre ele este, evident, infrastructura, si pe buna dreptate daca ne gandim la Aeroportul Incheon, considerat “The world global gate” sau la portul Busan. Un alt motiv are la baza acela “easy way of doing business” specific coreenilor. Educatia a ocupat, cu success, un binemeritat loc trei in argumentatia reprezentantilor Kotra, urmata de FTA (Zona de liber schimb) cu 25 de tari, Zona economica libera si mediul de viata foarte ofertant pe care Coreea il ofera posibililor investitori si familiilor sale (la nivelul tarii exista nu mai putin de 57 de scoli si universitati internationale si 2497 de spitale – n.r.). Cu acest prilej, am aflat si ca Tara Diminetilor Linistite (cum mai este numita Coreea de Sud) este considerata una dintre cele mai stabile tari din punct de vedere economic si, totodata, a doua cea mai sigura tara din Asia dupa Singapore. Astfel se explica si faptul ca, din 1990 si pana in 2015, numarul companiilor straine care au investit in Coreea de Sud a crescut de la 1,678 la 16,117, dintre investitorii de seama ii amintim aici pe gigantii de la Microsoft, Yahoo, Canon si Oracle.
La evenimentul organizat de Centrul de Studii Româno–Coreene al URA am avut parte si de doua povesti de succes, una de marketing si alta legata de investitii, din randul a doua dintre cele mai mari si mai longevive companii sud-coreene: Samsung si Doosan. Cu acest prilej am aflat ca Doosan este cea mai veche companie din Coreea, anul acesta implinind 120 de ani. Cele doua povesti de succes au venit chiar de la „sursa”, fiind spuse de Young Wook Ji (Senior Manager Samsung Electonics), Sabina Știrb (CSR Manager Samsung Electronics) si Chung Hee Han (Manager of PSM Team Doosan IMGB). La eveniment au mai luat parte Gabriela Baicu, Senior Business Consultant, si Prof.univ.dr Florin Bonciu, de la Universitatea Româno-Americană. La finalul evenimentului a fost semnat un Acord de Cooperare intre Universitatea Româno-Americană și Kotra. (Autor text: 한 사랑)
Fotografii realizate de: Alexandra Gabriela Băncilă
There are no comments
Add yours