Samgyetang – Delicioasa supa de pui cu ginseng

Ingrediente (pentru 4 portii de 삼계탕/계삼탕):

  • un pui intreg (cca 1 kg)
  • 30 grame de radacini de ginseng uscat (sau o bucata de ginseng proaspat)’
  • 200 g orez glutinous
  • 5 castane decojite
  • 5 bucati de jujube (curmale chinezesti) uscate
  • putina sare
  • 10 boabe de piper
  • 10 catei de usturoi
  • 2 fire de praz

Mod de preparare:

  1. Spalati bine puiul cu apa rece, la fel orezul si celelalte ingredient.
  2. Gatul puiului se apleaca spre pieptul acestuia si se fixeaza cu scobitoi sau se coase cu ac si ata.
  3. Umpleti interiorul puiului cu orez, doua castanet, 2 jujube, 2 catei de usturoi si cu jumatatea de ginseng, apoi inchideti abdomenul puiului cosandu-l cu un ac cu ata.
  4. Legati picioarele puiului in forma de X.
  5. Puneti puiul astfel umplut la fiert intr-o ooala cu 1,5-2 litri de apa, adaugand si celelalte ingredient.
  6. Fierbeti bine puiul si scoateti din cand in cand grasimea rezultata prin fierbere si spuma de la suprafata.
  7. Serviti supa de pui in boluri, garnisind-o mai intai cu sare, piper si praz tocat.

Bine de stiut:

Nu fierbeti puiul prea mult pentru ca ingredientele din interior s-ar putea sfarama si nu asta este scopul fierberii. Samgyetang este o supa energizanta de vara.

Istoria supei:

In Coreea, Samgyetang este o supa deosebit de populara, ce se mananca cu precadere de zilele Sambok (삼복), care sunt trei zile distincte ale calendarului lunar – Chobok (초복), Jungbok (중복) și Malbok (말복) (cele mai fierbinti si mai caniculare zile in Coreea – n.r.). Se crede ca a manca supa de trei ori in aceasta perioada este de bun augur pentru sanatatea unei persoane.

In Coreea exista restaurante care nu servesc nimic altceva decat Samgyetang si care si-au castigat popularitatea locala datorita retetelor lor speciale, pe care le pastreaza insa secrete. Acest fel de mancare este, de obicei, acompaniat de diferite garnituri si, in unele restaurante, chiar de o sticla mica de Insamju (vin de ginseng).

In cultura chineza, similar cu cultura coreeana, se crede ca aceasta supa poate preveni boala. Singura diferenta este ca in cultura chineza, ginseng-ul nu este consumat atunci cand o persoana este bolnava, deoarece se crede ca ginseng retine boala in interiorul persoanei.

Surse foto:  www.koreanbapsang.com, en.wikipedia.org, koreatravel.info, bnbheroblog.com, https://mommyson.wordpress.com/2013/06/04/samgyetang-chicken-soup-with-ginseng/

 

102    

Samgyetang-recipe         Korean_soup-Samgyetang-06

 

ec82bceab384ed83952          




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.