Dragonii coreeni, creaturi legendare binevoitoare, capabile sa inteleaga emotii complexe
Dragonii coreeni sunt creaturi legendare in mitologia si folclorul coreean. Aparitia acestora reflecta influenta pe care a avut-o vecinul sau, Dragonul chinezesc. Intrucat cei mai multi dragoni din mitologia europeana sunt legati de elementele de foc și distrugere, dragonii din mitologia coreeana sunt in primul rand fiinte binevoitoare legate de apa și agricultura, adesea considerate aducatori de nori si de ploaie. De aceea, despre multi dragoni coreeni se spune ca ar fi locuit in rauri, lacuri, oceane sau chiar iazuri montane adanci.
Simbolul dragonului a fost folosit pe scara larga, atat in mitologia coreeana, cat si in arta antica. De altfel, textele antice, menționau uneori dragonii ca fiind niste fiinte simtitoare, capabile sa inteleaga emotii complexe, cum ar fi devotamentul, bunatate si recunostinta. Spre exemplu, exista o legenda speciala coreeana care vorbeste despre marele rege Munmu, care pe patul de moarte isi dorea să devina un “Dragon al Marii de Est, cu scopul de a proteja Coreea”.
In aparenta, dragonul coreean este in multe feluri foarte similar cu dragonii chinezi, vietnamezi si cei din mitologia japoneza. Pe de alta parte, acesta se deosebeste de dragonul chinezesc prin faptul ca a dezvoltat o barba mai lunga decat “vecinul” sau din China. Ocazional, un dragon poate fi descris ca purtand o sfera cunoscuta sub numele de Yeouiju (여의주), numele coreean pentru miticul Cintamani (de asemenea, scris ca Chintamani (sau Piatra Chintamani) – o bijuterie care indeplineste dorinta in cadrul ambelor traditii hinduse si budiste, considerata de unii a fi echivalentul pietrei filozofale in alchimia occidentala – n.r.), in ghearele sale sau in gura. In trecut, se spunea ca oricine ar putea manui Yeouiju era binecuvantat cu abilitatile omnipotentei si de creatie si vointa, si ca numai dragonii cu patru degete (care au avut degete cu care sa tina globurile) au fost atat de intelepti si suficient de puternici pentru a manui aceste globuri, spre deosebire de dragonii mai mici, cu trei degete.
Ca si in China, numarul noua este perceput ca fiind semnificativ si de bun augur in mitologia coreeana, iar despre dragoni s-a spus ca ar fi avut 81 (9 × 9) solzi in forma de cantare/balante pe spatele lor, reprezentand esenta yang.
Imugi
Potrivit mitologiei populare coreene, cei mai multi dragoni au fost initial Imugi (이무기), sau dragoni mai mici, despre care se spunea ca ar fi semnat cu serpii gigantici.
Exista cateva versiuni diferite in folclorul coreean care descriu ce sunt Imugi si modul in care acestia aspirau sa devina dragoni „cu drepturi depline (adevarati -n.r.)”. Coreenii au considerat ca un Imugi ar putea deveni un adevarat dragon, sau yong (용/룡) sau mireu (미르), daca ar prinde o Yeouiju care a cazut din cer. Exista insa si versiuni potrivit carora acestia ar fi fost, de fapt, niste creaturi ciute care seamanau cu dragonii, care au fost blestemate si, prin urmare, nu au fost capabile sa devina dragoni. Se mai spunea si ca un Imugi este un proto-dragon, care trebuie sa supravietuiasca o mie de ani pentru a deveni un dragon adevarat. In ambele cazuri, despre Imugi se spunea ca sunt creaturi mari, binevoitoare, iar reperare lor era asociata cu norocul.
In filmul sud-coreean „D-War” (2007), doi Imugi, dintre care unul era bun si celalalt rau, s-au aflat in competitie pentru posesia unei surse de putere (The Yeouiju), prin intermediul careia unul dintre ei putea deveni dragon. In cele din urma, raul Imugi este distrus de rivalul sau dupa ce acesta din urma a capturat sursa puterii. Aici, se arata clar faptul ca cei doi sunt dovedit a fi fizic diferiti, prin aceea că Imugi rau este de culoare mai inchisa, mai zvelt si distins printr-un fel de „gluga” inflexibila, similara cu cea a unei cobre, în timp ce Imugi bun este mai deschis la culoare, voinic si seamana mai mult cu un piton. Naratiunea din film oglindeste faptul ca multi Imugi existau la un moment dat, dintre care unul este desemnat pentru a deveni un dragon adevarat.
Seria „Alosha” a lui Christopher Pike vorbeste si ea despre o variatie a Imugi numita “Koul”. Un Koul este asemanator unui sarpe, un proto-dragon gigantic, care trebuie sa treaca trei teste de curaj, dintre care amintim inotul si un “salt” literal al credintei, in scopul de a deveni un dragon. Legatura dintre aceste teste si scopul final este foarte stransa. Astfel, Koul-ului ii creste piciorul dupa inotul prin apa, este capabil sa sufle foc, iar dupa ce face saltul credintei, Koul-ului ii apar aripi. Un Koul de succes seamana cu un dragon european, in timp ce un Koul-ul care a finalizat doar una sau doua dintre teste seamana cu un dragon chinezesc sau unul coreean de tipul celor descrisi mai sus.
Naparca coreeana
Naparca coreeana este cunoscuta ca un gye-lyong (계룡/ 鷄 龍), ceea ce literalmente inseamna pui de dragon. Ele sunt vazute uneori ca animale ce trag la carele figurilor legendare importante sau ale parintilor eroilor legendari. O astfel de legenda infatiseaza Regatului Silla, a carui printesa se spune ca ar fi fost nascuta dintr-un ou de naparca. Pe seama ei este pusa, de asemenea, originea denumirii orasului Gyeryong din provincia Chungcheong de Sud.
Sursa text: https://en.wikipedia.org/wiki/Korean_dragon#Imugi
Traducere: 한사랑
There are no comments
Add yours