O nouă expoziție a bogățiilor culturale ale regatului Baekje, deschisa la Muzeul National al Coreei
Printre multe regate antice care au venit și au plecat în 5000 de ani de istorie coreeană, Baekje este unul dintre cele mai bogate din punct de vedere cultural, influența lui răspândindu-se dincolo de granițele sale.
În noua expoziție “Zonele Istorice din Baekje ale Patrimoniului Mondial”, care s-a deschis marți, 29 noiembrie, la Muzeul National al Coreei va prezenta relicve istorice și patrimoniul cultural descoperit în locurile unde se afla fostul regat. Expozitia va marca, de asemenea, aniversarea a un an de la listarea Zonelor Istorice Baekje pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, în luna iulie a anului trecut. Zonele Baekje sunt pe locul 12 în lista de zone istorice care urmează să fie recunoscute de către agenția U.N.
Potrivit reprezentantilor muzeului, este prima expoziție de când muzeul a deschis un eveniment similar în anul 1999, care se concentrează pe cultura si istoria care dețin o valoare universală unică a regatului.
“Printre multiplele motive pentru care zonele (din Baekje – n.r.) au fost listate ca un site în Patrimoniului UNESCO, schimbul activ dintre Baekje cu țările vecine, precum și unicitatea culturii sale sunt două dintre cele mai importante”, a declarat Yi Young-Hoon, directorul general al muzeului, în timpul unei conferințe de presă organizate cu o zi înainte de deschiderea oficială a expoziției.
Regatul Baekje (18 î.Hr. – 660 d.Hr.), care se afla în regiunea central-vestică a Coreei, este unul dintre cele trei regate ale Coreei, împreună cu Koguryo și Silla. Zonele UNESCO înregistrate acoperă opt situri arheologice, inclusiv cetatea Gongsanseong și templul.
In cadrul expozitiei, circa 350 de bucăți de artefacte ale regatului sunt afișate în trei secțiuni: orașe capitale, temple budiste și morminte regale.
Chiar dacă Baekje a fost influențat de cultura antică chineză, a reinterpretat-o și a absorbit-o în felul său unic și s-a răspândit la alte regate coreene și în Japonia, a declarat curatorul expoziției, Kim Jin-Kyung.
În expoziție se vor afla ramasite de case, clădiri, grădini și instalații de depozitare care oferă o privire interesantă din viața oamenilor obișnuiți.
Curatorul a declarat că prin aceste ramasite, cum ar fi pipe din ceramica, pietre inscripționate care au fost folosite pentru a construi un zid, țigle cu litere ștampilate și diverse modele și țevi de sobe, poate fi învățat faptul că regatul s-a lăudat nu numai cu planificare unui oraș foarte dezvoltat, dar, de asemenea, cu condiții foarte bune de trai pentru elitele sociale.
Printre multe elemente notabile sunt incluse piese de armură lăcuite cu inscripții ce vor fi expuse publicului pentru prima dată de când au fost excavate, în anul 2011.
Pentru a ilustra esența culturii Baekje, muzeul a folosit citatul “Simplă, dar nu de calitate inferioară, splendidă, dar nu opulentă,” citat luat din cartea “Samguk Sagi” sau “Istoria celor trei regate”, care a fost folosit pentru a descrie un palat construit in timpul domniei regelui Onjo, fondatorul Regatului Baekje.
“Privind patrimoniul cultural neprețuit pe care strămoșii noștri l-au lăsat în urmă cu 1700 ani, mă întreb ce putem lăsa generațiilor care vor veni după noi”, a spus directorul general al muzeului. “Sper că această expoziție aduce aceeași întrebare în gândurile multor coreeni”, a adaugat acesta.
Expoziția va ține până în data de 30 ianuarie.
Sursă: http://m.yna.co.kr/mob2/en/contents_en.jsp?cid=AEN20161128006000315&page=1&domain=3&ctype=A&site=0700000000
Traducere: Oana Șoimaru
There are no comments
Add yours