Seful Samsung, interogat in calitate de suspect in cazul de coruptie al presedintelui Park
Seful Samsung, Lee Jae-yong, a fost interogat la biroul procuraturii din Seul, ca suspect in cel mai mare caz de coruptie politica din Coreea de Sud. Potrivit site-ului bbc.com, firma este acuzata ca a oferit donatii catorva fundatii non-profit operate de Choi Soon-sil, confidenta presedintei Park Geun-hye. Conform rechizitoriului, se presupune ca donatiile ar fi fost facute in schimbul sprijinului politic in vederea unei fuziuni controversate. Dupa cum se stie deja, scandalul a dus la punerea sub acuzare a presedintei Park, in luna decembrie a anului trecut.
„Imi cer scuze in mod profund fata de oameni intrucat am esuat in a le afisa o imagine pozitiva din cauza acestui incident,” a declarat presedintele Lee reporterilor, joi dimineata.
La inceputul acestei saptamani, alti doi executivi ai Samsung au fost interogati de un procuror special, dar au fost considerati mai mult martori decat suspecti.
Plangerile importiva companiei se invart in jurul unei fuziuni intre ramura de constructii a gigantului electronic, Samsung C&T, si o firma afiliata, Cheil Industries. Procurorii sustin ca Samsung a oferit 2,3 milioane de euro (3,1 milioane de dolari; 2,5 milioane de lire sterline) unei companii detinute de doamna Choi si fiica ei, in schimbul sprijinului presedintelui Park pentru afacere.
Lee Jae-yong, cunoscut si ca Jay Y. Lee, a oferit dovezi politicienilor despre scandal, dar aceasta este prima data cand a fost interogat ca suspect de catre investigatori.
In cardul sedintei parlamentare din decembrie 2016, Samsung a recunoscut ca a oferit 20.4 miliarde de woni (16 milioane de lire sterline, 17,46 milioane de dolari) celor doua fundatii, dar a negat cererea de favoruri pretinsa in schimb. Presedintele Lee insusi a confirmat ca firma a oferit un cal si bani pentru a ajuta cariera ecvestra a fiicei doamnei Choi, Chung Yoo-ra, lucru pe care acesta spune ca il regreta acum.
Lee este in prezent vice-presedinte al Samsung Electronics. Dar de cand tatal sau, Lee Kun-hee, a suferit un infarct in 2014, el este considerat seful de facto al intregului conglomerat Samsung Group.
Reamintim cititorilor nostri ca politicienii au votat pe 9 decembrie pentru suspendarea presedintei Park in urma scandaului de coruptie in care este implicata, decizie pentru care Curtea Constitutionala a Coreei de Sud are la dispozitie 6 luni pentru a o mentine sau a o schimba. Pana atunci ea ramane presedinte in mod formal, dar fara puteri, care sunt transmise primului-ministru, un imputernicit prezidential.
Choi este judecata pentru acuzatii de coruptie, inclusiv constrangere.
Pozitia presedintelui Park a inceput sa se clatine in octombrie anul trecut, cand detalii despre prietenia ei cu Choi au inceput sa apara. Acestea includeau dezvaluiri cum ca presedinta i-a permis vechii sale prietene, care nu detine nicio pozitie guvernamentala, sa ii modifice discursurile politice. De atunci, sute de mii de protestatari s-au adunat in fiecare week-end, in Seul, pentru a cere demisia sefului statului. Park neaga faradelegile, dar si-a cerut scuze pentru felul in care a gestionat relatia cu Choi, care de asemenea, neaga comiterea de infractiuni.
Stephen Evans, corespondent in Coreea de Sud: “O parada a scuzelor”
Cunoscatorii “teoriei scuzelor” vor studia acesta caz multi ani de acum inainte, sustine Stephen Evans, corespondent in Coreea de Sud. Potrivit acestuia, acum deja exista o lista de persoane importante care sustin ca le pare rau, in ciuda faptului ca incearca sa isi demonstreze nevinovatia in ceea ce priveste activitatile ilicite de care sunt acuzati.
In drumul sau catre biroul investigatorului, Jay Y. Lee a spus ca ii pare rau pentru ca a oferit o imagine negativa (companiei in fata publicului si a clientilor -n.r.). In trecut, presedintele Park a spus ca ii pare rau pentru ca a fost prea increzatoare. Si mentora sa, Choi Soon-sil, si-a cerut scuze, declarand ca a „comis o crima inpardonabila”. Despre ce crima este vorba ramane totusi neclar deoarece si aceasta a sustinut ca este nevinovata!
Seful Samsung detine insa un record de scuze. Acum patru ani, el si-a retras fiul de la scoala dupa ce s-a aflat ca baiatul ocupa un loc destinat celor neprivilegiati (ceea ce cu siguranta nu este fiul sefului Samsung – fiul privilegiat ar putea el insusi sa ajunga sef al companiei). Cu siguranta vor mai exista multe scuze inainte ca aceasta saga sa se incheie, mai arata Stephen Evans.
Lee Jae-yong, mostenitor aparent al Samsung
- Nepotul liderului fondator al Samsung, Lee Byung-chul, fiul al actualului presedinte, Lee Kun-hee;
- 48 de ani, acesta si-a petrecut intreaga cariera in companie si este vice-presedintele Samsung Electronics;
- Anul trecut, pe 27 octombrie, a fost ales sa se alature consiliului de administratie al Samsung Electroncs;
- Este de asteptat sa preia tot controlul Samsung odata ce tatal sau in varsta de 74 de ani va renunta la conducere;
- Criticii spun ca pozitia sa in consiliul de administratie vine datorita nasterii sale si nu a experientei in afaceri.
Sursa: www.bbc.com
Traducere: AleMiRa
There are no comments
Add yours