Festivalul focului din Insula Jeju
Un alt festival care marchează atât sfârşitul iernii, cât şi începutul primăverii a avut loc în perioada 2-5 martie pe Insula Jeju şi este cunoscut sub numele de Festivalul focului din Jeju (제주 들불축제).
Festivalul a început iniţial sub forma unei ceremonii tradiţionale a focului dar, în prezent, continuă sub forma Festivalului Focului din Insula Jeju sau, cum mai este cunoscut în Coreea, Festivalul Focului Jeongwol Daeboreum.
Ceremoniile focului au avut loc în Coreea încă din vechime, iar diferite tipuri de ceremonii folosind focul exista şi astăzi în întreaga naţiune. În timpul unei astfel de ceremonii, ca parte a rugăciunilor pentru un an nou prosper și o recoltă bogată, câmpurile sunt incendiate.
Festivalul Focului din Insula Jeju își are originea în cultura nomadă Jeju. Până în 1970, fermierii de pe Insula Jeju au trăit din culturile câmpului și din creşterea a două sau trei vaci. Pe timpul primăverii şi al verii fermierii duceau vitele la pășune, iar în timpul toamnei și pana la venirea iernii acestia dadeau foc la pășune și câmpurilor pentru a scăpa de buruienile nedorite și de insectele dăunătoare. Astfel, la venirea primaverii, animalele se puteau hrăni cu iarbă moale şi proaspătă cerscută pe pășunile fără dăunători.
Tradiționala ceremonie s-a transformat într-un festival în anul 1997, la început acesta avand loc în apropierea primei luni pline a Anului Nou Lunar, dar din 2013, data la care se sărbătoreşte s-a mutat aproape de “Gyeongchip”, ziua când se spune că broaștele se trezesc din hibernare. În prezent, acesta reprezintă o sărbătoare națională, care este celebrată în prima lună plină a calendarului lunar coreean.
În seara de deschidere a festivalului are loc o ceremonie impresionantă în centrul careia se afla arderea de Daljip. Daljip este o structură de lemn, care este construită în fiecare an în vârful unui deal. În timpul fetivalului, punctul culminant este reprezentat de flăcările gigantice, rezultatul arderii structurii, care luminează întregul cer al insulei.
Pe lângă spectacolul oferit de flăcările imense, pe parcursul celor trei zile ale festivalului se organizează concursuri sportive tradiționale. Unul dintre concursuri este Deumdol care, în vechime, a fost o parte integrantă a ceremoniei de maturitate a locuitorilor insulei. În timpul concursului destul de neobișnuit pentru vizitatorii nefamiliarizati cu traditiile si obiceiurile zonei, concurenții trebuie sa care cu mainile goale o piatră de 130 kg, iar competitorul care parcurge cea mai lunga distanţă este declarat câştigător.
În timpul festivalului au loc diverse evenimente culturale, incluzand concerte, parade și spectacole de călărit, iar turiștii pot experimenta multe alimente delicioase tradiţionale din Jeju, dar au şi ocazia de a fotografia focurile de artificii care au loc seara.
Pe măsură ce festivalul a devenit celebru, la eveniment au fost invitaţi să participe artiști din SUA, China și Japonia, ceea ce evidenţiază reputatia internațională a evenimentului. Festivalul este, de asemenea, folosit pentru creșterea numărului de turiști străini care vizitează insula Jeju şi de aceea oficialii locali se pregătesc cu de la an la an cu mai multe activități, astfel încât turiștii să poată experimenta cat mai mult din cultura locală în timpul vizitelor lor. (Traducere: Corina Stan)
Material realizat din surse combinate
There are no comments
Add yours