Președintele Park Geun-Hye, destituit din functie de Curtea Constituțională
Curtea Constitutionala a aprobat, pe 10 martie, destituirea președinteii Park Geun-Hye, la finalul unei anchete care a durat mai bine de patru luni.Potrivit preşedintelui Curţii Costituţionale din Coreea de Sud, Lee Jung-Mi, acţiunile lui Park “au adus o atingere gravă spiritului (…) democraţiei şi statului de drept”. Park Geun-Hye devine astfel primul şef de stat sud-coreean destituit în acest fel, care îşi pierde imunitatea prezidenţială, fiind expusă la evenuale urmăriri în justiţie, informeaza Mediafax. În urma hotărârii Curtii, fostul sef de stat va trebui să plece de la Casa Albastră, actuala reședință prezidențială, iar în termen de 60 de zile vor fi organizate alegeri anticipate pentru ocuparea celei mai importante functii in stat. În acest timp, ţara va fi condusă de prim-ministrul şi de preşedintele în funcţiune Hwang Kyo-ahn.
In vârstă de 65 de ani, Park Geun Hye este fiica fostului preşedinte şi general al armatei, Park Chung-Hee. In 2012, ea a devenit prima femeie aleasa sa conduca statul sud-coreean.
Scandalul izbucnit la finalul anului trecut in Coreea s-a concentrat asupra vechii sale prietene și confidente, Choi Soon-Sil, acuzata că a cerut milioane de dolari marilor grupuri industriale. Choi a fost arestată pe data de 3 noiembrie, fiind pusă sub acuzare pentru fraudă şi abuz de putere. Curtea Constituțională este de părere că Park a încălcat legea deoarece i-a permis prietenei sale să intervină în treburile statului. “Președintele trebuie să uzeze de puterea sa în conformitate cu Constituția și legile, iar detaliile activității sale trebuie să fie transparente, pentru ca poporul să îi poată evalua activitatea”, se arata in decizia instanței, citata de Agerpres. “Dar Park Geun-Hye a ascuns complet intervențiile lui Choi Soon-Sil în treburile statului, le-a dezmințit când au apărut bănuieli și chiar i-a criticat pe cei care au emis aceste bănuieli”, se mai arata in documentul citat. “Încălcările Constituţiei de către doamna Park au trădat încrederea poporului”, a afirmat Lee Jung-Mi. Ea a comis “încălcări grave şi inacceptabile”, a mai spus preşedintele Curţii Constituţionale.
Park neaga in continuare acuzatiile care-i sunt aduse
In ciuda deciziei Curtii, Park Geun-hye nu a părăsit vineri (10 martie – n.r.) reședința prezidențială și nici nu a facut o declarație cu privire la destituirea sa. “Nu s-au făcut încă planuri pentru plecarea ei. Din motive de securitate, nu se poate întoarce la domiciliul ei”, a afirmat Kim Dong Jo, purtătorul de cuvânt al administrației prezidențiale, potrivit Reuters.
Park Geun-hye a ajuns la casa ei din sudul Seul abia duminică, la două zile după ce Curtea Constituțională a decis să o demită. La sosire, liderul demis a cerut scuze susținătorilor ei pentru eșecul de a nu-si fi finalizat mandatul de cinci ani. “Desi va lua ceva timp, eu cred că adevărul va fi cu siguranță scos la iveală”, a adăugat fostul sef de stat, citat de agentia Yonhap, mentionand că încă nu recunoaște acuzațiile ce-i sunt aduse, si care variaza de la luare de mită la abuz în serviciu.
Trei morti în protestele ce au urmat destituirii lui Park
Demiterea lui Park Geun Hye de catre Curtea Constitutionala, cea mai înaltă instanță judiciară din Coreea de Sud, a dus la proteste si ciocniri de strada. In doar doua zile (vineri si sambata – n.r.), trei persoane si-au pierdut viata. Este vorba despre trei barbati cu varste cuprinse intre 60 si 74 de ani. Acestia au murit din cauza rănilor suferite în timp ce participau la protestele din Seul față de destituirea președintelui țării. Potrivit agentiei Yonhap, poliția investighează aceste incidente. (한사랑)
[…] reamintim că Park Geun-hye, prima femeie aleasă preşedinte în Coreea de Sud, în 2013, a fost destituită din funcție în 2017, în urma unui răsunător scandal de corupție şi abuz de putere. În scandal a fost implicată […]