S-a deschis epozitia care exploreaza trecutul intunecat al democratiei coreene
In mai putin decat durata unei generatii, Coreea a obtinut o democratie infloritoare si acest lucru a fost posibil doar cu sacrificiul nenumaratilor cetateni care nu se temeau de moarte in fata dictaturilor brutale, informeaza Agentia de stiri Yonhap.
Conform sursei mentionate, Muzeul National de Istorie Contemporana Coreeana a deschis luni, 26 iunie, o expozitie speciala pentru a arata cum a incercat Coreea sa realizeze ceea ce este acum luat de la sine, dar si pentru a sarbatori ultimii 30 de ani in care oamenii nu au incetat sa apere frageda democratie a tarii.
Reprezentantii muzeului au realizat aproximativ 400 de piese de documentatie, suveniruri, clipuri video si fotografii pentru expozitia numita “Democratia atinsa: puterea oamenilor”, care evidentiaza momentele importante din istoria democratica a natiunii.
Potrivit Yonhap, in 1987 o serie de incidente tragice au declansat imense miscari anti-guvernamentale, pro-democrate, in intreaga tara. Un astfel de incident a fost moartea studentului protestatar Park Jong-chul, care a decedat pe 14 ianuarie, fiind supus unor torturi severe de catre autoritati. In primele etape ale incidentului, politia a incercat sa fabrice cauza mortii, in parte, din eforturi mai ample de a ascunde manipularea brutala de catre guvern a protestatarilor.
Pe ecranele de la expozitie este rulat un clip din ziarele care au raportat primele moartea lui Park. De asemenea, sunt afisate scrisori pe care le-a trimis in 1986, din inchisoare, parintilor sai, fluturasi despre serviciul sau memorial din orasul lui natal, Busan, si dincolo de acesta, chitara si ochelarii pe care juniorul de la Universitatea Nationala din Seul le-a avut cu el in ziua in care a murit.
Pentru a-l onora pe Park, pe 20 ianuarie, un alt student protestatar, Lee Han-yeol de la Universitatea Yonsei din Seoul, a scris un poem: “Baiatul nostru a fost inecat in moarte. In continuare este randul tau. E randul tau. Vom lasa sa se intample acest lucru si sa renuntam asa? Ar trebui sa ne protejam umanitatea. Nu trebuie sa abandonam acest lucru si sa alunecam in salbaticia in care bestiile salbatice iau controlul. Noi, ca fiinte umane, trebuie sa facem lumea aceasta umana.”
Dar in mai putin de sase luni, Lee a avut parte de un sfarsit tragic si prematur, pe 5 iulie, la o luna dupa ce a fost lovit in cap de o grenada cu gaze lacrimogene pe data de 9 iunie in timpul unui protest anti-guvernamental.
Leziunile cerebrale grave ale lui Lee si moartea sa ulterioara a fost ultima picatura care a umplut paharul.
Pe 29 iunie, Roh Tae-woo, liderul partidului de guvernamant, sub presiunea intensificarii publice, a declarat o revizuire majora a Constitutiei care a inclus alegerea directa a presedintelui.
Fotografii si afise realizate imediat dupa Declaratia din 29 iunie evidentiaza starea festiva care a cuprins natiunea. Cafenelele locale au oferit cesti de ceai si cafea gratuite pentru a sarbatori victoria poporului impotriva domniei violente a terorii.
“Incepand cu revolta democratica din iunie 1987 am trait intr-o natiune democratica ce a asistat la trei transferuri pasnice de putere”, a declarat Kim Yong-jick, directorul muzeului. “Speram ca vizitatorii sa afle cum s-a stabilit democratia in viata de zi cu zi a coreenilor si sa ne faca sa ne gandim la sarcinile cu care ne confruntam pentru dezvoltarea continua a acesteia”, a incheiat el.
Aceasta expozitie va fi deschisa pana pe data de 3 septembrie. (Corina Stan)
There are no comments
Add yours