5 reguli de cuplu coreene care ar putea sa va surprinda
De curand am dat insa peste un post din 2015 al The Korean Cultural Centre in Canada care mi-a atras atentia. Totul a pornit de la ideea ca in lume exista un soi de “reguli nescrise” in ceea ce priveste intalnirile, acestea fiind diferite de la o cultura la alta. Daca ne gandim insa la coreeni, exista cel putin cinci reguli “de baza” care i-ar putea surprinde pe cititorii mai putin experimentati in ale K-wave-ului.
Prima dintre aceste reguli spune clar ca:
- Baietii platesc pentru majoritatea meselor pe care cuplurile le iau in oras
Potrivit unui sondaj realizat cu ceva timp in urma, 78% dintre barbati considerau ca acestia ar trebui sa plateasca cea mai mare parte a facturii atunci cand ies in oras, la o intalnire. Ideea in sine este sustinuta si de 79% dintre femeile chestionate, care au sustinut ca barbatii sunt in mod cert cei care ar trebui sa plateasca cea mai mare parte a facturii.
Totodata, intr-un episod din emisunea Withhunt in care era vorba despre dezbaterea ultimelor 3 decenii in Coreea, intrebarea principala fiind „Cine plateste la o intalnire?”, s-a putut constata ca trendul general este cel enuntat mai sus. Astfel, oricare ar fi opinia strainilor despre acest lucru, adevarul este ca exista inca un fel de norma sociala nescrisa care spune ca tipii platesc pentru 70 ~ 80% din costurile unei mese la o intalnire. Motivul din spatele acestei norme sociale nescrise este complicat. La baza lui ar putea sta ideea ca barbatii au fost intotdeauna considerati ca fiind „genul mai bun din Coreea” (comparativ cu femeile -n.r.) si poate ca fenomenul actual este o extensie a acestuia sau poate pentru ca este vorba de o economie simpla (baietii sunt mai disperati sa iasa la o intalnire decat fetele si isi asuma costurile ei?!) Cine stie. Oricare ar fi raspunsul, nu fiti insa socati sa vedeti baietii coreeni care se ocupa de facturile de la intalniri si nici daca prietena voastra coreeana dispare in mod subit la baie atunci cand vine vremea platii consumatiei. Situatia in sine nu inseamna nimic rau. Din contra, este ceva normal in Coreea.
- Uitati de regula celor 3 intalniri! In Coreea avem regula celor 30 de zile
Este interesant sa urmariti filme americane subliniind regula celor 3 intalniri pentru ca in Coreea majoritatea fetelor respecta regula de 30 de zile. Bineinteles, acesta este trendul general, dar exista si “varietati” ale acestei reguli. Ideea de baza este ca, desi ideologia sexului se schimba rapid, in mare parte datorita presei, exista inca un stigmat asupra fetelor care fac sex inainte de casatorie. De ce se intampla asta? Istoria si cultura par sa fie raspunsurile celor de la blogul http://askakorean.blogspot.ro/, dupa cum puteti observa in postul lor de mai jos.
- Femeile din Coreea au fost impartite clar in doua tabere de-a lungul dihotomiei si aceasta este considerata a fi “o strada cu sens unic”, adica un lucru asupra caruia nu se mai poate face nimic;
- Daca ele se incapataneaza si vor sa treaca dintr-o parte in cealalta a diviziunii, femeile “potrivite” trebuie sa ramana caste, iar cerintele legate de acest aspect sunt complet nebunesti;
- De regula, femeia coreeana traditionala purta un cutit mic de argint. Cutitul era folosit pentru auto-aparare, dar nu pentru tipul de auto-aparare la care probabil va ganditi.
- Cuțitul era acolo pentru a se sinucide daca erau pe punctul de a fi “dezonorata”. In mod evident, dezonorata inseamna a fi violata. Cu toate acestea, din punct de vedere “tehnic”, dezonorat inseamna daca orice alt barbat in afara de sotul tau te atingea.
- Deci, chiar si dupa toti acesti ani, este mult mai dificil pentru fete să fie deschise fata de sex din cauza presiunii publice si a standardelor si constrangerilor sociale.
- Comportamentul de cuplu casatorit intr-o relatie este o norma sociala nescrisa
Stiati ca exista localuri numite “Dress Cafes” in Coreea unde cuplurile merg pentru a-si face fotografii de nunta false? Acestea poarta inele pe degetele inelare care se aseamna cu verighetele, se adreseaza unul altuia cu apelativul “sot” si “sotie” si incearca sa arate cat mai “legal” posibil.
Citind aceste lucruri, cu siguranta va vine in minte intrebarea “Ce (naiba) se intampla acolo?!”. Ei bine, in timp ce cuplurile din America de Nord sunt mult mai “chill” si le place sa ia lucrurile incet, cuplurilor coreene le place sa iasa mult in oras si sa-si sarbatoreasca “povestea”. Din acest motiv, se pare ca este normal pentru cuplurile coreene sa inceapa sa poarte inele de cuplu la mai putin de 3 luni de cand au inceput sa se intalneasca.
- Pastrati telefonul “lipit” de voi tot timpul!
Expresia “a fi in contact permanent” a ajuns la un alt nivel in Coreea. Prin urmare, sa tii legatura doar o data pe zi cu persoana cu care te intalnesti se intampla destul de rar in Tara Diminetilor Linistite. In schimb, cuplurile folosesc aplicatia Kakaotalk (k-Talk) pentru a pastra in permanenta legatura unuii cu altii.
De cele mai multe ori se intampla astfel:
- Bună dimineața! – verifica
- Ce ai de mancare la prânz? – verifica
- Ai iesit de la munca? – verifica
- Esti pe drum spre casa? – verifica
- Ai ajuns acasa? – (si, de obicei, se precizeaza ora la care se vor suna unuii pe altii).
- Esti in pat? – verifica
- Noapte buna! – verifica
Pastrarea legaturii permanente este atat de importanta pentru coreeni incat acestia au inventat tot felul de metode si de servicii care sa le vina in ajutor. De exemplu, exista cabine infiintate in zonele aglomerate din Seoul, unde puteti schimba o baterie descarcata cu una complet incarcata, la un pret mic.
Mddang, un start-up cu sediul in Seul, are cabine infiintate in zone metropolitane ocupate ale orasului, care va permit sa schimbati o baterie complet incarcata in schimbul celei folosite de dvs. pentru doar 2 dolari. Puteti chiar sa-i apelati si sa le cereti sa livreze pentru dvs. o baterie complet incarcata prietenului sau prietenei dvs., cu mesajul “Imi pare rau iubito/iubitule, ar putea merge MIA pentru ca nu mai am baterie/am ramas fara baterie”. Prin urmare, nu prea aveti scuze pentru situatiile in care nu ati mai dat niciun semn persoanei iubite de ceva timp!!!
- Fiti organizati pentru ca exista cate o aniversare in fiecare saptamana
Exista cafenele de eveniment in Coreea, in special pentru cuplurile care au nevoie de un spatiu privat pentru a sarbatori aniversarile frecvente.
In plus fata de toate sarbatorile universale, cum ar fi zilele de nastere si aniversarea anuala, exista o multime de alte sarbatori de cuplu specific coreene, cum ar fi:
- Valentines Day ( 14 februarie) – ziua in care femeile ofera cadouri/dulciuri barbatilor;
- White Day (14 martie) – ziua in care barbatii ofera cadouri/dulciuri femeilor;
- Peppero Day (11 noiembrie) – numita si ziua 11/11 pentru ca batoanele de sticks-uri cu ciocolata seaman cu cifra 1, Peppero Day este ziua in care cuplurile si persoanele indragostite ofera cutii de Peppero persoanelor la care tin/pe care le iubesc;
- Diary Day ( 1 ianuarie) – cuplurile fac schimb de jurnale pentru a celebra anul care va veni;
- Rose Day (14 mai) – cuplurile isi ofera trandafiri unii altora;
- Kiss Day (14 iunie) – oamenii ii saruta pe cei cu care se intalnesc;
- Silver Day (14 iulie) – cuplurile fac schimb de obiecte din argint;
- Green Day (14 august) – cuplurile se bucura de timpul petrecut impreuna undeva, in natura, in vreme ce beau Soju din celebrele sticle verzi, cu o concentratie de alcool per volum de la 16.8‒53%;
- Photo Day (14 septembrie) – cuplurile isi fac fotografii impreuna pe care o agata mai apoi intr-un loc dragut (uneori chiar in pub-uri si cafenele, alteori la ei casa) pentru a o putea privi mereu cu drag;
- Wine Day (14 octombrie) – cuplurile se bucura de un pahar sau doua de vin impreuna;
- Movie Day (14 noiembrie) – cuplurile vizioneaza un film impreuna;
- Hug Day (14 decembrie) – oamenii se imbratiseaza pentru a-si tine de cald unii altora in zilele reci de iarna.
Toate sarbatorile de mai sus se adauga celor 22, 100, 200, 300, 400… zile pe care cuplurile le aniverseaza in mod obisnuit. In mod evident, cuplurile mai tinere tind sa celebreze mai multe dintre aceste sarbatori, iar numarul acestora scade semnificativ odata cu varsta. In plus, exista intotdeauna variatii de la cuplu la cuplu, dar faptul ca aceasta lista exista demonstreaza ca dragostea este privita in mod diferit de coreeni, nu credeti? (Traducerea si adaptarea: 한사랑)
Foarte interesant. Am observat aceste obiceiuri in serialele si filmele lor. Mie imi plac ,cuplurile care tin la traditii si, obiceiuri, fiind si destul de diferite fata de europeni . Multumesc pt aceste informatii !
Cu placere! Ne bucuram daca va sunt utile informatiile si vom reveni si cu altele noi curand. 🙂
Uitați ce am găsit pe un site
“Cu o natalitate care se numără printre cele mai scăzute din lume, sud-coreeni s-ar putea să dispară prin 2750.”
De ceeeeeee????😢
foarte frumos si romantic…traditii deoasebite…sper sa le pastreze mult timp.