O noua harta istorica ce marcheaza Dokdo ca teritoriu coreean a fost gasita in Japonia
O harta coreeana din secolul al XIX-lea, care marcheaza Dokdo ca parte a teritoriului coreean, a fost gasita recent in Japonia, au afirmat marti, 1 august, cercetatori din ambele tari, informeaza agentia de presa Yonhap.
Conform sursei citate, Nam Kwon-hee, profesor la Universitatea Nationala Kyungpook, a declarat ca a confirmat existenta a ceea ce parea a fi Dokdo in partea dreapta a insulei Ulleung din Marea de Est pe versiunea colorata scrisa de mana a Daedongyeojido, o harta coreeana facuta de cartograful dinastiei Joseon si geologul Kim Jeong-ho in anul 1861.
Descoperirea a fost facuta pe fondul revendicarilor repetate ale suveranitatii din partea Japonia fata de insulele din estul Coreei de Sud.
“Manuscrisul detinut de un cetatean japonez este estimat a fi creat intre 1864 si 1889”, a spus Nam.
“Harta apartinea unei biblioteci din Phenian, Coreea de Nord, si nu se stie cum a fost adusa in Japonia”, a adaugat Nam, “in interiorul hartii a ramas numarul de serie al bibliotecii si data la care a fost obtinuta – 30 august 1932”.
Descoperirea a rezultat din cooperarea dintre Nam, Yukio Fujimoto, profesor de onoare la Universitatea din Toyama si profesorul Kim Seong-su de la Universitatea Cheongju din provincia Chungcheong de Nord.
Se crede ca Biblioteca Nationala din Japonia poseda o copie a manuscrisului Daedongyeojido cu Dokdo, iar Institutul de Cercetare pentru Studii coreene are o alta copie, proprietatea culturala inregistrata cu nr. 638.
Manuscrisul Daedongyeojido este o imbunatatire a versiunii originale a cartografului Kim, care nu include Dokdo.
“Pe o harta colorata (coreeana) pe care Kim Jeong-ho a terminat-o in 1834, insulele Dokdo au fost marcate pe partea dreapta a Ulleungdo, dar pe Daedongyeojido creata mai tarziu, nu erau incluse Dokdo”, a spus Nam. “Credem ca Kim a adaugat Dokdo pe Daedongyeojido cand a realizat versiunea scrisa de mana.”
Harta nou descoperita contine, de asemenea, inca 2.000 de fragmente cu date geografice, arhitecturale si istorice care lipsesc de pe versiunea gravata in lemn. (Corina Stan)
There are no comments
Add yours