Lucrătorii sunt plini de speranță, dar precauți în legătură cu scăderea numărului de ore de lucru
În timp ce, în această săptămână, Coreea de Sud scade oficial numărul de ore de lucru la 52, mulți sud-coreeni sunt optimiști, dar prudenți în legătură cu posibilitatea de a avea un echilibru între viața profesională și cea de familie.
“Am numai șase ore de lucru până să plec de la serviciu. Mă simt minunat!”, a comentat un utilizator Naver.
Un alt utilizator a lăudat implementarea noii politici de lucru, spunând: “Primesc aceste vești cu brațele deschise din poziția cuiva care nu suportă să stea în trafic în timpul orelor de vârf. Sperăm că orele diferite de funcționare vor ușura traficul.”
Conform unui studiu, din luna iunie, realizat de motorul de căutare a locurilor de muncă Job Korea, aproximativ o jumătate dintre subiecți au o părere pozitivă cu privire la noua măsură. Printre ei, 55% speră că productivitatea se va îmbunătăți, în timp ce peste 70% doresc să aibă partea de mai mult timp pentru odihnă.
Săptămâna trecută, Ministerul Muncii a prezentat tăierea orelor de lucru pe contul său de Twitter, comentând că sud-coreenii vor scăpa de “o societate suprasolicitată”.
Noua lege a muncii reduce orele maxime de lucru ale țării de la 68 de ore la 52 pe săptămână în companiile care au peste 300 de angajați, începând din această sătpămână. Companiile mai mici ce cuprind între 50 și 300 de angajați se vor supune legii începând cu anul 2020.
În conformitate cu noul act, angajatorii vor fi nevoiți să plătească angajaților timpul de lucru de 40 de ore și încă jumătate pentru cele 12 ore în plus.
Nu toată lumea este încântată de schimbare, totuși, după cum același studiu a arătat că 49,6% fie nu sunt interesați, fie au așteptări minime sau deloc. Mulți dintre ei au fost, de asemenea, îngrijorați din cauză că nu sunt plătiți pentru orele suplimentare.
Un utilizator Twitter a comentat: “Prefer o viața unde primesc bani, decât una în care am o seară liberă.”
Un stiudiu realizat, în iunie, de Institutul Coreean de Cercetare a Economiei, a descoperit că, în urma reducerii programului de lucru, compensarea financiară a forței de muncă va fi una dintre cele mai dificile provocări cu care se vor confrunta companiile.
Mișcarea are deja un impact asupra economiei, din moment ce majoritatea comercianților își reglează orele de lucru. Lanțurile de cinematografe vizează, de asemenea, lucrătorii cu mai mult timp liber prin acordarea de reduceri pentru cei care merg la filme.
Începând cu ziua de luni, toate sucursalele magazinului Shinsegae, cu excepția celor din Myeong-dong și Gangnam, se vor deschide de la ora 11:00.
Încă din 1979, lanțul de magazine a deschis de la 10:30 dimineața, până când a decis să-și schimbe ora deschiderii, după introducerea de către guvern a unui program de maximum 52 de ore de lucru pe sătpămână.
Oficialii lanțului de magazine Shinsengae au descoperit că, amânând orele de deschidere ale dimineții, va putea asigura un mai bun echilibru în viața de lucru printre angajați, după o perioadă de probă la sucursalele selectate.
Lanțul cel mai mare de cinematografe CGV, de asemenea, încearcă să atragă pe cei care sunt dispuși să-și părăsească locul de muncă mai devreme, oferind o reducere de 2.000 woni (1,80 dolari) la biletele pentru filmele 2D ce rulează între orele 19:00 și 21:00, de luni până joi.
Decizia de micșorare a numărului de ore de muncă de la 68 la 52 h/săptămână a fost luată anul acesta, la 1 martie, de către Adunarea Națională, care a votat cu o largă majoritate. Legea a intrat însă în vogoare trei luni mai târziu (la 1 iulie – n.r.). Măsura a fost o promisiune de campanie a președintelui Monn Jae In, care a reușit să impună anul acesta și o majorare de 16% a salariului minim.
Deși mediul de afaceri s-a opus inițial, măsura este mai mult decât necesară pentru îmbunătățirea calității vieții, creearea de locuri de muncă și îmbunătățirea productivității, spun specialiștii. De asemenea, este menită să marească și rata natalității, care a ajuns la un minim record anul trecut.
Sursa: koreaherald.com
(Traducerea: Elena Radulescu)
There are no comments
Add yours