190128161722-south-korea-women-employment-04-exlarge-169

Coreea de Sud si lupta femeilor pentru locurile de munca

Interviatorul s-a uitat la femeia de 23 de ani care statea in fata lui. Nu era impresionat, dar reactia lui nu fusese provocata de CV-ul ei. “Femeile nu sunt potrivite sa lucreze in vanzari. Esti o femeie, de ce ti-ai dori un loc de munca in industria asta?”, a intrebat-o.

A woman looks at notices during a jobs fair in Seoul. Women often struggle to find a foothold in South Korea's male-dominated corporate culture and a series of firms have been caught using sexist recruitment targets to keep it that way.

Femeia, care a cerut sa ramana anonima pentru ca se teme de urmari negative in cariera ei, a fost socata, dar nu surprinsa. Le-a zis celor de la CNN ca in timpul unui interviu de grup cu o alta compaie sud-coreeana, a fost intrebata de planurile de casatorie si de a face copii, in timp ce doi barbati din grup au fost intrebati doar despre locul de munca.

“M-am simtit umilita si tradata, ca sa cum as fi fost taiata de cioburi ale tavanului de sticla”, a spus.

Studenta Kim So-jung cunoaste acest sentiment. A spus ca in timpul unui interviu pentru un post cu jumatate de norma in functia de vanzatoare, interviatorul i-a zis ca “fetele arata mult mai bine fara ochelarii de vedere”, a intrebat-o daca era intr-o relatie si i-a zis sa se macheze mai mult pentru a arata mai profesional.

In timp ce Coreea de Sud se impotriveste culturii patriarhale, din ce in ce mai multe femei au inceput sa vorbeasca despre discriminarea pe care au simtit-o la locul de munca; chiar si sistemul legal se lupta sa pedepseasca aceste companii.

In 2018, tara a fost pe locul 30 din 36 de tari membre OECD in scopul locurilor de munca pentru femei, desi are rata cea mai mare de educatie tertiara pentru grupul de femei intre 25 si 34 de ani. In cel mai recent raport al Forumului de Economie Globala despre diferenta de gen, Coreeade Sud a fost pe locul 115 din 149 de tari, cu diferente mari intre egalitatea salariala si venitul femeilor.

Politica este de asemenea inegala. Femeile ocupa doar 17% din locurile parlamentului. In timpul conferintei de anul nou, presedintele Moon Jae-in a descries diferenta de gen ca fiind o “realitate rusinoasa” si a declarat ca va incerca sa o elimine.

Park Kwi-cheon, un professor de drept la Facultatea de Drept Ewha din Seul a spus ca “deoarece femeile sud-coreene au sanse foarte mici de angajare desi au educatie superioara, se poate vedea discriminarea la locul de munca”. A atras atentia asupra unor cazuri recente impotriva unor companii, ca dovada ca problema este inca existenta. Acele cazuri au adus la lumina nivele socante de discriminare la nivel de firme mari ale tarii. Trei dintre cele mai mari banci, KB Kookmin Bank, KEB Hana Bank si Shinhan Bank au fost expusi ca eliminand femei care aplicau pentru locul de munca si au manipulate scorurile de trecere, pentru a exclude femei si a sustine barbati. La Shinhan, ratia dintre femei si barbati aplicanti a fost de 3 la 1.

Intr-un alt caz care a ajuns la Curtea Suprema, directorul Corporatiei Korea Gas Safety(KGS), Park Ki-dong, a instruit angajatii sa manipuleze scorurile a 31 de aplicanti, pentru ca 8 femei cu scoruri de trecere au fost descalificate ca sa fie angajati barbate cu scoruri mai mici decat ele.

“Park a considerat ca in cazul femeilor, cunostintele lor in acest domeniu sunt mult mai mici decat cele ale barbatilor si ca nu sunt calificate sa se ocupe de diferite munci”, a declarat Curtea Suprema.

Un reprezentant al KGS a spus ca compania a contactat cele 8 femei care au fost eliminate pe nedrept si au angajat 3 dintre ele, pe cele care au spus ca inca isi mai doresc sa se angajeze la acea companie. KGS a mai declarat ca a concediat toti angajatii care au fost implicati in aceasta discriminare.

Cultura sud-coreeana ramane cu o mentalitate patriarhala, considerand ca femeile si barbatii ar trebui sa faca diferite munci, in functie de sexul lor. Acest caz este evident in cresterea copiilor. Park, directorul de la KGS a justificat excluderea femeilor pe baza faptului ca “ar intrerupe continuitatea afacerilor din cauza concediului maternal.

Intr-un studiu din 2017 realizat de firma de recrutari Incruit, mai mult de 1 in 4 femei au declarat ca au fost intrebate de catre planurile de casatorie sau copii in timpul interviurilor. In legea coreeana, daca o femeie este concediata pe baza planurilor de casatorie, sarcina sau crestere a unui copil, cei responsabili pot fi pedepsiti cu 5 ani in inchisoare sau amenzi in valoare de $26,500.

“Societatea noastra este dominate de stereotipuri despre rolurile de gen. Barbatii sunt cei care castiga bani, iar femeile sunt responsabile sa creasca copiii si sa se ocupe de treburile casnice. Acesta este motivul pentru care discriminarea in timul angajarii este acceptata si continua sa fie practicata.”, a declarat Choi Mi-jin, presedinte al Women Labor Law Support Center.

Chiar si cand companiile au fost acuzate de discriminare, repercusiunile au fost minore. Cand KB Kookmin Bank a fost surprinsa eliminand 112 aplicante de sex feminin, judecatoria doar a amendat-o cu $4,500. Park, profesorul de drept, a spus ca pedepsele minore incurajeaza companiile sa se gandeasca ca “Mai bine platesc o amenda mica si fac ceea ce vreau.”

Femeile care au fost discriminate au dificultati in a lua masuri legale. In timp ce doua comisii guvernamentale au obligatia de a investiga discriminarile (Comisia Drepturilor Umane si Ministerul Muncii), doar cea din urma poate actiona. Chiar si cand o plangere e semnalata, Park a spus ca de obicei e greu sa dovedesti discriminarea de gen. Ea a declarat ca “majoritatea documentelor legate de resurse umane sunt private, deci e greu ca cineva sa obtina dovezi. Sunt multe cazuri in care plangerile sunt respinse, iar companiile nu patesc nimic sau primesc o pedeapsa minora pentru ca nu exista destule dovezi.”

Multe femei au refuzat sa zica ceva despre astfel de cazuri autoritatilor, deoarece se tem ca vor fi pedepsite sau le va fi greu sa-si gaseasca de munca in viitor. Femeia de 23 de ani care a cerut sa fie anonima le-a zis celor de la CNN ca nu a depus plangere deoarece a auzit ca femeile care fac asta au fost concediate sau au primit posturi proaste.

“Chiar daca depun plangere, nu ar functiona, as deveni cea ciudata”, a declarat ea.

Park a spus ca legea interzice pedepsirea celor care depun plangeri, sunt multe cazuri cand acestia sunt considerate angajatii problema si sunt exclusi de la munci importante sau sunt tratati prost in companie.

Ministerul Muncii a declarat ca isi fortifica efortul cand vine vorba de discriminarea la locul de munca. “Cu toate acestea, din cauza deciziei recente, efectul nu este vizibil imediat”, au mai declarat.

Desi dau numai de greutati, din ce in ce mai multe femei sunt vocale si forteaza guvernul sa actioneze. Aceasta face parte dintr-o recunoastere a societatii patriarhale, unde femeile lupta impotriva pozelor pornografice facute fara consimtamantul lor si standardele de frumusete. Din vara, companiile de stat sunt obligate sa inregistreze procentajul de gen al aplicatiilor pentru locul de munca, in timp ce bancile trebuie sa declare public aceste procentaje, pentru a se asigura ca nu discrimineaza.

Conform Ministerul Egalitatii de Sex si Familie, noi instructiuni despre egalitatea de sanse in domeniul muncii sunt finalizate si vor fi distribuite companiilor private inainte de a doua jumatate a anului. O lege propusa anul trecut, despre pedepsele mai mari ale companiilor care discrimineaza este in faza comitetului. Daca va fi aprobata, va creste amenda pana la $27,000 si le va da drept judecatorilor sa ceara timp in puscarie pana la 5 ani pentru cei vinovati.

Desi schimbari ale legilor sunt importante, Park a zis ca schimbaria in perceperea sociala este cheia rezolvarii acestei probleme. “Desigur ca legea trebuie schimbata. Cu toate astea, cred ca este mai important pentru toti membrii societatii sa isi schimbe perceptia.” A declarat ea.

Femeia de 23 de ani care a vorbit cu CNN a zis ca nu e optimista ca societatea isi va schimba parerea. “Cred ca aceasta este o tara unde perceptia sociala nu se schimba usor. Exista obstacole, dar mereu va fi unul peste care nu poti sa sari. Nu poti schimba ce este in subconstientul oamenilor.”, a declarat ea.

Kim, studenta, a fost de accord cu ea. A spus ca desi atitudinea oamenilor se poate schimba cu noile generatii, se simte adesea fara speranta in legatura cu situatia asta. Ea a declarat: “Adesea ma gandesc sa imi termin studiile in strainatate deoarece m-as elibera din aceasta situatie. Insa daca as face asta, nu mi-as lua aceasta responsabilitate, as evita problema si nu as incerca sa schimb lucrurile.”

 

(Sursa:CNN)




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.