Istoria Hanbok-ului
Hanbok (한복), care în sine poate fi tradus ca „îmbrăcăminte coreeană”, este ținuta tradițională a celor care trăiau în Coreea Veche.
Originile Hanbok-ului
Aproape toate hanbok-urile tradiționale pe care le vedem astăzi sunt în stilul dinastiei Joseon, care a început la sfârșitul anilor 1300, dar nașterea hanbokului datează mult mai devreme. Unii cercetători au găsit dovezi despre hanbok în picturile murale din interiorul cavourilor care datează din era Goguryeo (37 î.e.n. – 668 CE) – acum peste 1600 de ani! Alți cercetători au găsit urme de stiluri de hanbok prin Siberia antică și Mongolia.
Hanbok-ul a fost întotdeauna format din fuste (chima 치마), pantaloni (baji 바지) și jachete (jeogori 저고리) confortabile, care, prin diferite perioade și tendințe de modă, au evoluat în ceea ce este cunoscut drept un hanbok tipic.
În perioada de început a erei celor Trei Regate, atât bărbații, cât și femeile purtau baji scurți și strânși, cu un jeogori lung. Dar spre sfârșitul acestei perioade, femeile din clasa superioară au început să poarte chima lungă și jeogori-uri scurte, care erau legate în jurul taliei, de asemenea, nobilii purtau pantaloni mai largi, care erau strânși la glezne și jachete în stil de tunică, care erau, de asemenea, legate la talie.
Odată cu trecerea timpului, trendul hanbok nu a evoluat prea mult de la acest stil larg și confortabil, care a rămas aproape același în epocile ulterioare ale Silla și Baekje, dinastiei Joseon și până în Coreea de astăzi.
Un stil unic al Hanbok-ului
Pe măsură ce era Joseon continuă, chima femeilor a devenit mai plină, iar jeogori-urile lor au devenit mai scurte, în timp ce baji-ul și jacheta bărbaților nu s-au schimbat prea mult în această perioadă. Aproape de sfârșitul erei Joseon, în jurul secolului al XVIII-lea, jeogori-ul femeilor a devenit atât de scurt încât nici nu le acoperea piepturile, așa că au început să poarte o bucată de țesătură numită heoritti (허리띠), purtată inițial sub jeogori , ca să se poată acoperi.
Deși nobilimea din Joseon a început să poarte heoritti, femeile din clasele inferioare și sclavele au preferat să nu își acopere pieptul. În cartea ei „ Viața femeilor în timpul dinastiei Chosŏn”, Han Hee-sook a scris despre moda unică a femeii de rând, afirmând că:
„Femeile aparținând claselor inferioare prezentau un stil vestimentar unic după ce dădeau naștere, care consta, practic, în expunerea sânilor , o practică care se pare că s-a limitat la femeile din clasele mai obișnuite și cele mici.
Această practică de a purta sânii, după nașterea unui fiu și alăptarea mândră a copilului în public, în timp, a devenit ferm înrădăcinată în cultura acestor clase. “
Accesorii Hanbok
În secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, lenjeriile intime făcute din in și mătase, cum ar fi sok-sokgot (속속곳), dan-sokgot (단속곳), go-jaengi (got) și dari-sokgot (다리 속곳), au fost purtate sub fustele femeilor pentru a da hanbok-ului diferite forme elegante.
Alte accesorii care au însoțit hanbok-ul femeilor au fost coafurile ornamentale sau binyeo (비녀), norigae (노리개) sau ciucuri colorați care indicau clasa socială, precum și pantofii. Încălțămintea, la fel ca majoritatea aspectelor din îmbrăcămintea Joseon, a indicat statutul social – keung-hye (궁혜) era încălțămintea purtată de regalitate, dang-hye (당혜) era purtată de femeile căsătorite ale nobilimii, iar un-hye (운혜) era purtată de către cei aparținând clasei de rând sau inferioare.
Culori și modele ale Hanbok-ului
Culoarea hanbok-ului unei persoane depindea de stărea sa socială și civilă. Hanbok-urile familiei regale erau de obicei decorate cu diferite modele, fiecare cu sens propriu, de exemplu, regii erau decorați cu simboluri ale munților, focului, plantelor de apă și dragonilor pentru a le simboliza caracteristicile.
De asemenea, reginele purtau imagini cu pheonix, în timp ce prințesele purtau lotus, fluturi și cocori. Doar membrii familiei regale sau ai clasei nobile își puteau decora hanbok-ul cu dragoni, tigri, pheonix sau cocori.
Membrii nobilimii purtau mai multe culori în hanbok-ul lor cotidian decât cei din clasele inferioare; de obicei copiii și fetele tinere purtau culori strălucitoare, în timp ce femeile mai în vârstă purtau tonuri mai subtile, femeile necăsătorite purtau chima roșie și galbenă, în timp ce femeile căsătorite purtau verde și roșu sau albastru când nășteau un fiu. Alte modele de pe hanbok-ul nobilimii includ rodiile, bujorii, liliecii și florile de lotus.
În schimb, oamenii de rând purtau hanbok alb, adesea confecționat din bumbac cu lenjerie de cânepă, dar, la ocazii speciale, li se permitea să poarte nuanțe deschise de roz, verde și gri.
Hanbok-ul în Coreea Modernă
Până acum o sută de ani, hanbok-ul era încă purtat ca îmbrăcăminte de zi cu zi în Coreea, dar acum, purtarea unui hanbok sau orice îmbrăcăminte tradițională se limitează la ocazii speciale, precum nunți, Anul Nou Lunar sau Seollal (설날) și alte ceremonii tradiționale.
Cu toate acestea, în ultimii ani, designeri de modă influenți, precum Lee Young-hee, Lee In-joon, Lee Seo-jung și magazinele de îmbrăcăminte au încorporat elementele tradiționale ale hanbokului și au realizat propriile lor adaptări, ceea ce a dus la un val de hanbok modern și o reînviere a interesului pentru cultura modei antice a Coreei.
Purtarea hanbok-ului a devenit, de asemenea, mai disponibilă pentru străini; acum este ceva normal să vezi turiștii și localnicii deopotrivă vizitând palatele istorice în timp ce poartă hanbok tradițional – motivul pentru acest lucru se datorează faptului că multe dintre palatele din Coreea oferă intrare gratuită celor care poartă hanbok tradițional.
Unul dintre fermecătoarele lucruri ale Coreei este faptul că puteți găsi modalitatea perfectă de a combina cultura modernă cu aspectele tradiționale, iar hanbok-ul este una dintre acele tradiții vechi de o mie de ani care sperăm că nu vor dispărea niciodată din cultura modernă!
Sursa:inspiremekorea.com
Traducere: Mădălina Dima
There are no comments
Add yours