tiff

Două filme coreene de impact, în programul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) 2024

       Cluj-Napoca va fi orașul iubitorilor de film pentru că vineri, 14 iunie, a început Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF).Mai cu seamă, Piața Unirii s-a transformat într-o imensă sală de cinema în aer liber, iar grădinile muzeelor în locuri pentru concerte. Sunt pregătite peste 200 de filme, 11 concerte și 5 cine-concerte. Evenimentul va dura 10 zile, cu o zi în plus față de edițiile anterioare. S-au vândut cu 20% mai multe bilete față de anul trecut.

      Această ediție, cu numărul 23, poartă numele de ”In a Relationship”, reprezentând o declarație de dragoste pentru publicul fidel al cinematografiei, potrivit unui comunicat al organizatorilor preluat de Agerpres.

TIFF.23 - 2024 | TIFF

Foto: tiff.ro

 

       Fiind cel mai mare festival de film din ţară, ca în fiecare an, a pregătit pentru vizitatori sute de proiecţii, cine-concerte, evenimente speciale şi întâlniri cu staruri. Peste 150.000 de cinefili sunt aşteptaţi în sălile de cinema, dar şi în spaţiile outdoor şi alternative din Cluj-Napoca.

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen şi Sir Anthony Hopkins în rolurile principale, precum şi pelicula cu multe premii decernate “All of Us Strangers” (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre peliculele incluse în program. Completată de filme premiate la festivalurile de la Berlin şi de la Veneţia, selecţia TIFF.23 le va da oportunitatea spectatorilor să urmărească, în premieră, unele dintre cele mai aşteptate producţii ale anului.

    Trebuie amintit faptul că în cursa pentru prestigiosul Trofeu Transilvania şi celelalte premii ale Competiţiei Oficiale, au intrat 12 producţii din întreaga lume. Acestea sunt: “Bătrânul burlac” (The Old Bachelor”, r. Oktay Baraheni, Iran); “Cadru permanent” (“Le imatge permanent”, r. Laura Ferres, Franţa-Spania); “Celălalt fiu” (“El otro hijo”, r. Sebastian Quebrada, Argentina); “Daniel Auerbach” (r. David Volach, Israel); “Day Tripper” (r. Yanqi Chen, China); “Fata îndărătnică” (“The Adamant Girl”, r. Vinothraj Palani, India); “Fetele tot fete” (“Girls Will Be Girls”, r. Shuchi Talati, India); “Frate de-o vară” (“Zomervacht”, r. Joren Molter, Ţările de Jos); “Hipnoza” (“Hypnosen”, r. Ernst De Geer, Norvegia); “Omul de argilă” (“L’Homme d’argile”, r. Anais Tellenne, Franţa); “Punct de trecere” (“Toll”, r. Carolina Markowicz, Brazilia); “Unde merg elefanţii” (r. Gabi Virginia Sarga şi Cătălin Rotaru, România).

      În acest an, focus a fost pe Japonia, prin urmare mai multe filme japoneze dar și activitați specifice și culturale au fost introduse în program.

         Trebuie să vă mai spun ca în programul extins se regăsesc și 2 filme coreene foarte apreciate. Este vorba despre “Concrete Utopia” (20 ) / “Utopia de beton” și “Exhuma” (20 )/ “Exhumare”.

 

Foto: tiff.ro

            “Concrete Untopia”  în regia lui  Um Tae-hwa cu o distributie formată din Lee Byung-hun, Park Sseo-jun, Park Bo-young, Kim Do-yoon este inclus în secțiunea- Fără limită. Aceasta periculă prezintă o realitate distopică, mai exact oraşul Seul a fost transformat într-un morman de moloz de un cutremur devastator. În inima metropolei mai stă în picioare  doar o singură clădire, Hwang Gung Apartments, iar gerul cumplit face ca tot mai mulţi supravieţuitori ai cutremurului să încerce să caute adăpost aici. Nu trece mult şi locatarii clădirii îşi dau seama că nu mai pot face faţă valului de străini şi, conştienţi că aceştia le pun în pericol propria supravieţuire, ajung să ia măsuri extreme.
Concrete Utopia - Wikipedia

Foto: Wikipedia

Dacă vreți să vă faceți o idee si mai bună despre acest film, aruncați o privire la următorul teaser.

Foto: tiff.ro

                 Al doilea film coreean care se va vedea zilele acestea la Cluj este “Exhuma”/ “Exhumare”. Pelicula poartă semnătura regizorului Jang Jae-hyun și este inclusă în secțiunea – Luna Plină. În cadrul lui se prezintă povestea unei familii înstărite din Los Angeles care ajunge să fie martora unor fenomene de-a dreptul  paranormale pentru care nu reușesc să găsească o explicație așa că angajează doi şamani pentru a-şi proteja fiul abia născut. La puțin timp după ce ajung la reşedinţă, cei doi şamani simt umbra întunecată ce s-a abătut asupra familiei. Soluţia propusă? Exhumarea şi realizarea unui ritual întru alinarea celui ce proiectează această umbră… Doar că ritualul nu va face decât să elibereze forţa malefică prinsă în capcană în mormânt..

“Exhuma” a fost foarte bine primit încă de la lansare, atât de publicul coreean, cât și de cel internațional fiind invitat să participe la mai multe festivaluri de peste hotare. În Coreea, a devenit primul film coreean din 2024 care a reusit să treacă de pragul de 10 milioane de spectatori în cinematografe, la puțin timp de la lansare.
University professor criticizes the illegal viewing of the hit Korean movie 'Exhuma' in China in response to Chinese netizens mocking the film | allkpop

Foto: Allkpop

În distribuția acestui film îi regăsim pe actorii Choi Min-sik, Kim Go-eun, Yoo Hai-jin, Lee Do-hyun.
Pentru a vă face o idee și mai bună despre acest film vă invit să vă uitați la următorul teaser.
                  Dacă sunteți în această perioadă la Cluj, vă îndemnăm să nu ratați șansa de a participa la acest festival! Vizionare plăcută!



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.