포스터_01

Competiția anuală ”Space-Out” în Coreea de sud

Ați auzit de competiția ”Space-Out” (detașare de realitate)?

Ei bine, această competiție a fost creată pentru a oferi un timp de răgaz de la viața cotidiană stresantă.

În acest an, în data de 12 mai, la Podul Jamsu din Parcul Hangang Banpo a avut loc competiția de ”Space-Out”. Competiția are atât ediții locale, în Coreea, cât și internaționale, în diverse orașe din lume.

Prima competiție internațională a avut loc în Seul, în anul 2014. Competiția a avut parte de mai multă atenție de când, în 2016, cântărețul Crush a fost desemnat câștigător în competiția locală.

Cum se desfășoară? Participanții sunt rugați să stea nemișcați timp de 90 de minute. Cei care vorbesc, își verifică telefoanele, se mișcă sau adorm sunt descalificați. Câștigătorul este ales în baza datelor primite din monitorizarea pulsului și a votului spectatorilor. Organizatorii măsoară pulsul concurenților din 15 în 15 minute și oferă puncte. Cei care reușesc să-și mențină pulsul stabil sau chiar să-l reducă vor rămâne în competiție. Spectatorii votează pentru impresia artistică.

Concurenții au la dispoziție cartonașe colorate pentru a-și exprima diverse nevoi, cum ar fi: cartonaș albastru înseamnă că au nevoie de apă, cartonaș galben înseamnă că au nevoie de ventilație pentru a se răcori, iar cartonaș roșu înseamnă că au nevoie de masaj.

Câștigătorul va primi un trofeu care seamănă cu ”Gânditorul” lui Rodin, vopsit în culoare aurie, un certificat, o insignă și o invitație la următoarea competiție. Locurile 2 și 3 vor primi câte un certificat și o insignă.

În acest an au participat 77 de echipe totalizând 117 persoane. La competiție au aplicat inițial 2800 de echipe.

Woopsyang, o artistă vizuală care stă în spatele competiției, a explicat motivația sa pentru crearea unui astfel de eveniment, punând accent pe valoarea de ”a nu face nimic” în societatea agitată din zilele noastre. Ea a spus: ”Oamenii sunt lipiți de telefoanele mobile de dimineață până seara, fără a mai lăsa timp și de odihnă. Afluxul constant de informație într-o lume plină de stres și competitivitate m-a făcut să organizez această competiție cu scopul ca oamenii să găsească un moment de odihnă”. Reflectând la propria experiență de acum 10 ani, când suferea de sindromul burnout ca și artist vizual: “Îmi amintesc anxietatea pe care am simțit-o când mi-am permis să nu fac nimic în acel timp”. Această experiență a făcut-o să se gândească de ce statul degeaba poate fi așa de neliniștitor, apoi a realizat că multe persoane din jurul său se chinuiau și erau suprasolicitate. Recunoscând ritmult neobosit al vieții moderne, i-a venit ideea de a crea un spațiu pentru ca oamenii să pună pauză de moment la rutinele lor și să se detașeze.

Pe tabela competiției mulți participanți și-au exprimat motivele pentru care au ales să participe, motivul principal fiind dorința de a scăpa de programul încărcat al vieții de zi cu zi și de a se odihni. Un participant internațional care s-a înscris în competiție împreună cu soția și copilul a scris: ”Vreau să-i spun fiului meu că este ok să te detașezi și să-și iei timp pentru sănătatea ta”.

Fiecare participant a ales să poarte haine care să reprezinte locul de muncă sau individualitatea personală prin costume unice, cum ar fi un costum de pepene sau uniformă de închisoare.

La competiție au luat parte și figuri publice ca: un fost patinator de viteză din echipa națională, Kwak Yoon Gy, o membră a grupului kpop “Billie”, Tsuki, și youtuber-ul Kim Min Woo, cunoscut ca “Mimiminu”. Fostul patinator a reușit să obțină locul 3. Locul 2 a fost ocupat de Kim Hyun Ji, care lucrează la un spital din Pohang, iar locul întâi a fost ocupat de crainicul independent, Kwon So Ah.

Competiția globală ia amploare. Ediția inaugurală internațională a avut loc la Beijing în anul 2015, iar anul trecut, în Tokyo. Anul acesta competiția este programată pentru luna octombrie și se va desfășura în Hong Kong.

Woopsyang își dorește să stabilească o zi internațională pentru ”spacing-out”, realizând un moment în care lumea, la nivel global, să pună pauză chiar și pentru o perioadă scurtă de timp.

Puteți afla mai multe despre competiție direct de pe pagina oficială: https://www.spaceoutcompetition.com/

Ce părere aveți despre această competiție? Ați participa dacă s-ar organiza și la noi? Din punctul meu de vedere fiecare om are nevoie de timp personal pentru a da la o parte grijile, stresul și agitația vieții, ca să-și odihnească mintea chiar și pentru câteva minute. Nu uitați să aveți grijă de voi și de sănătatea voastră.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.