Sweet_Home_n_S3_E6_00_03_09_16.pngSweet_Home_n_S3_E6_00_03_09_16

Descrierea finalul epic al Sweet Home, prima K-Drama populară a Netflix

Sweet Home, prima dramă coreeană care a intrat în Top Ten Netflix în Statele Unite, tocmai și-a încheiat cel de-al treilea și ultimul sezon pe streamer. Adaptată după un webtoon scris de Kim Carnby și ilustrat de Hwang Young-cha, povestea urmărește locuitorii complexului de apartamente Green Home după izbucnirea apocalipsei monștrilor. În urma dezastrului în desfășurare, oamenii obișnuiți se transformă în diverse creaturi, monstruizarea fiecărei persoane fiind influențată de dorințele lor cele mai profunde. Deși nu sunt răi în mod inerent, acești monștri sunt adesea periculoși unii pentru alții și pentru oamenii supraviețuitori, asigurându-și o existență distopică în această nouă ordine mondială.
Când Sweet Home a debutat pe Netflix în decembrie 2020, a atins o coardă sensibilă cu telespectatorii care trăiau în viața reală tranziția rapidă a societății din cauza unei epidemii infecțioase. Cu toate acestea, când a urmat sezonul 2, trei ani mai târziu, în decembrie 2023, mulți fani au fost dezamăgiți de extinderea lumii serialului, care a îndepărtat atenția de la multe dintre personajele originale. În iulie 2024, Sweet Home s-a încheiat cu un sezon final de opt episoade. În ciuda dezamăgirilor sezonului precedent, există multe lucruri despre sezonul 3 care justifică continuarea seriei. Să analizăm de ce această dramă merită terminată…

Cha Hyun-su, Sang-won și ceilalți Special Infectați

Cha Hyun-su (My Demon‘s Song Kang) este protagonistul central al Sweet Home. La începutul seriei, el este un adolescent orfan grav deprimat ale cărui planuri de sinucidere sunt întrerupte de izbucnirea apocalipsei. În schimb, el încearcă să îi ajute pe ceilalți locuitori ai Green Home să supraviețuiască. Interesant, Hyun-su începe aproape imediat să se transforme într-un monstru. Cu toate acestea, el este unic prin faptul că este capabil să lupte împotriva procesului.

Până la sfârșitul sezonului 1, Hyun-su s-a acomodat cu identitatea sa de „infectat special”, termenul folosit de guvernul militar coreean pentru rarele persoane care au un oarecare control asupra monstruizării lor. Pentru Cha Hyun-su, acest lucru înseamnă în principal că poate scoate o aripă masivă, cu lame, atunci când situația o cere. După cum aflăm în sezonul 2, el este, de asemenea, capabil să transforme monștrii înapoi în formele lor umane, așa cum face cu colega pompierului de la Green Home, Seo Yi-kyung (Lee Si-young), după ce fiica ei o transformă într-un monstru pentru a o salva de la moarte – dar mai multe despre asta mai târziu.
Celălalt grup semnificativ de infectați speciali apar ca principalii antagoniști ai serialului în sezonul 2. La sfârșitul sezonului 1, facem cunoștință cu un infectat special psihopat care sare peste corpuri și își spune Jung Ui-myeong (Kim Sung-cheol). El preia corpul bătăușului cu inimă de aur Sang-wook (Lee Jin-wook) de la Green Home, locuindu-l pentru o mare parte din restul serialului. În cele din urmă, aflăm că el este versiunea monstruizată a lui Sang-won, logodnicul cercetător al lui Yi-kyung și unul dintre primii oameni care au cercetat procesul de monstruizare.

Inițial un tip de treabă, Sang-won înnebunește după ce se oferă voluntar ca subiect de testare infectat pentru colegul său de muncă, Dr. Lim (Oh Jung-se). În durerea sa, își dezvoltă abilitatea de a se muta în corpurile altora și de a prelua controlul. După cum aflăm în sezonul 3, Dr. Lim folosește fiole din sângele lui Sang-won pentru a transforma un grup restrâns de alți subiecți în infectați speciali. Când Sang-won pătrunde din nou în centrul de cercetare Bamseom, aceștia devin slugile sale.

Fata-monstru numită Yi-su

Sang-won este obsedată de găsirea unui corp puternic pe care să-l populeze. Acest lucru îl determină să o monstruizeze pe fiica sa Yi-su (Kim Si-a) atunci când aceasta era încă un fetus în interiorul mamei sale, Yi-kyung. Când Yi-kyung o naște pe Yi-su în sezonul 2, copilul ei este jumătate om, jumătate monstru. Acest lucru duce la o mare parte a dramei interpersonale din sezonul 2, Yi-kyung luptându-se să își accepte fiica așa cum este ea. Yi-kyung își lasă inițial copilul să fie crescut de Hyun-su, ceea ce înseamnă că Hyun-su și Yi-su au o legătură specială.
Ce este Yi-su, mai exact? Ceva special. Îmbătrânește foarte repede, iar la sfârșitul sezonului 2 este de mărimea unui adolescent. Yi-su are abilitatea de a transforma oamenii în monștri doar cu atingerea ei, ceea ce îi face mamei sale în sezonul 2. Când Yi-kyung este rănită mortal într-un incendiu, Yi-su o transformă într-un monstru, iar Hyun-su o aduce înapoi la forma ei muritoare. Yi-kyung moare în cele din urmă în mâinile fostului ei logodnic, Sang-won, în timp ce încerca să o protejeze pe Yi-su să nu cadă în ghearele lui.
Deși Yi-kyung și Yi-su au avut o relație complicată, Yi-su, care încă învață, este devastată când își pierde mama pentru a doua și probabil ultima oară, înțelegând în sfârșit ce înseamnă moartea.

Ce sunt neohmanii?

Dacă asta nu a fost suficient pentru a ține evidența creaturilor, cel de-al treilea sezon din Sweet Home introduce un al treilea tip de „monstru”: neohumanii. Neohumanii sunt evoluția finală a procesului de creare a monștrilor. Atunci când un monstru este ucis, acesta este tras într-un cocon asemănător unei cochilii numit „inimă”. Neoumanii renasc ca versiuni noi și strălucitoare ale ființei lor umane originale, cu o capacitate supraomenească de a învăța și de a se regenera dacă sunt uciși. Deși au toate amintirile din trecutul lor uman, ei renasc fără emoțiile asociate. Acest lucru nu este tratat ca fiind în mod inerent negativ, implicând faptul că acești neoumani pot învăța să simtă din nou.

Aflăm despre neoumani de la Lee Eun-hyuk (Lee Do-hyun), un personaj important în sezonul 1. El a fost rezident al Green Home, unde a locuit cu sora sa mai mică, balerina adolescentă Lee Eun-yu (Go Min-si). Frații Lee au o relație complicată, adesea ostilă, dar în cele din urmă se iubesc.
Deși Eun-hyuk pare să moară la sfârșitul sezonului 1, când clădirea Green Home este demolată, Eun-yu nu renunță niciodată la speranța că el trăiește undeva ca monstru. Când Eun-yu îl revede în sfârșit pe Eun-hyuk în sezonul 3, acesta respinge orice încercare de apropiere. În ciuda faptului că poartă cu el în secret o fotografie a familiei Lee, Eun-hyeok este lent la sentimente, învățând încă modalitățile ființei sale neoumane. Aparenta ambivalență a lui Eun-hyeok o devastează pe Eun-yu și declanșează procesul de monstruizare. În halucinațiile sale, ea revine la o amintire din Green Home cu fratele ei, înainte ca acesta să se transforme în neouman. Dorința ei supremă este să se simtă în siguranță și iubită, așa cum s-a simțit cu fratele ei mai mare.

Destinul final al lui Sang-won

Hyun-su și Eun-hyeok s-au contrazis adesea în sezonul 1, dar în sezonul 3 au ajuns la o alianță timidă pentru a-l urmări pe Sang-won. Hyun-su vrea să-i protejeze pe supraviețuitorii umani rămași, care s-au refugiat pe un stadion distrus sub protecția militarilor plutonului Crow. Iar Eun-hyeok vede în tendințele ucigașe și avide de putere ale lui Sang-won o amenințare la adresa viitorului neoumanilor.

Între timp, Sang-won a făcut progrese în planurile sale de a prelua corpul puternic al fiicei sale. Inițial a eșuat, dar Dr. Lim i-a spus că cheia saltului de corpuri este durerea; Sang-won trebuie să fie într-o agonie atât de periculoasă încât să caute o nouă carcasă. El îi pune pe locuitorii stadionului să facă un foc de tabără uriaș. Mai întâi, îl aruncă în el pe doctorul Lim, furios că acesta a păstrat o ultimă fiolă cu sângele lui Sang-won. Apoi, el însuși intră în foc. Durerea rezultată îi permite să preia controlul asupra corpului lui Yi-su.
Când Hyun-su și Eun-hyeok ajung la stadion, lucrurile se complică. Eun-hyeok este pe deplin pregătit să continue planul de a-l elimina pe Sang-won cu orice preț, dar Hyun-su este disperat să o țină pe Yi-su în siguranță. Yi-su are însă alte idei. Ea reușește să preia temporar controlul asupra lui Sang-won, lăsându-se lovită de Eun-hyeok, care îl scoate pe tatăl ei din corpul ei. Ea moare în brațele lui Hyun-su, spunându-i că vrea să fie cu mama ei. (Deși, mai târziu, vedem o scurtă secvență cu ea revenind la viață.)
Hyun-su este devastat. Înainte de începerea serialului, el și-a pierdut părinții și sora într-un accident de mașină. Durerea rezultată a alimentat o mare parte din comportamentul său de-a lungul serialului, el încercând cu disperare să protejeze de aceeași soartă cât mai mulți membri ai familiei sale regăsite. Se duce să îl găsească și să îl ucidă pe Sang-won.

Cu toate acestea, nu Hyun-su sau Eun-hyeok sunt în cele din urmă cei care fac fapta. Cu Yi-su în afara peisajului, Sang-won sare disperat peste cadavre. Ajunge înapoi în corpul lui Sang-wook. Acesta este probabil cel mai confuz aspect al finalului, având în vedere că Sang-wook părea de mult dispărut – atât în trup, cât și în spirit. Poate că a renăscut ca neouman. Poate că trupul său monstruizat a fost suficient de puternic pentru a se regenera. Cel mai probabil, cei de la Sweet Home au considerat că este cel mai satisfăcător din punct de vedere emoțional ca Sang-won, un erou reticent pentru oamenii din Green Home în sezonul 1, să se întoarcă pentru ultima oară pentru a salva situația și au ignorat logica scenariului pentru a face acest lucru.

Cum se încheie sezonul 3 din Sweet Home?

Cei care sperau la un final fericit pentru Sweet Home l-au obținut în mare parte. În ciuda tuturor vărsărilor de sânge, se pare că există speranță pentru supraviețuitori – oameni, monștri și neoumani deopotrivă. Cu Sang-won învins oficial, Hyun-su și membrii supraviețuitori ai plutonului Crow evacuează supraviețuitorii. În căutarea unui nou cămin sigur, trupa rătăcită dă peste un grup de neoumani. După cum aflăm din vocea din off a lui Hyun-su, cele două grupuri învață să trăiască împreună. Comunitatea asimilată înseamnă că oamenii supraviețuitori nu trebuie să trăiască cu teama de probabila și eventuala lor monstruizare. Chiar și după transformare, ei vor avea în continuare un cămin.

În scena finală a serialului, îi vedem pe Hyun-su și Eun-hyeok întâlnindu-se pe un acoperiș, unde o văd și pe Eun-yu. Eun-yu pare să fie neoumană, la fel ca fratele ei. Scena este o revenire la un moment din primul episod al serialului. În acea scenă, Hyun-su se gândește să se arunce de pe acoperișul clădirii Green Home spre moarte. Înainte să o facă, o observă pe Eun-yu exersând baletul. Privind-o pe Eun-yu dansând pe acoperiș, își amintește de unele dintre bucuriile vieții. Cele două personaje își petrec restul serialului dansând unul în jurul celuilalt în mod figurat.
Deși nu îi vedem niciodată pe Eun-yu și Hyun-su împreună, serialul se încheie cu Hyun-su și Eun-hyeok zâmbindu-i lui Eun-yu în timp ce se plimbă pe un acoperiș din Seul, ascultând muzică la căști. „Pe măsură ce această oră nesfârșită continuă”, ne spune Hyun-su în vocea din off, „cu toții avem nevoie de un loc unde să așteptăm și de un loc unde să ne întoarcem acasă. Așa că, în timp ce așteptăm, am decis să numim acest loc Sweet Home.” Hyun-su și-a găsit în sfârșit liniștea.

 

 

 

 

 




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.