20240807050484_0

Un dicționar online a fost lansat pentru a salva limba Jeju

Insula Jeju, un loc turistic îndrăgit de foarte mulți turiști, este “casa” Jejueo, o limbă (dialect) pe cale de dispariție, în ciuda popularității insulei.

Pentru a putea păstra limba și a promova învățarea acesteia în rândul tinerelor generații, Institutul de Dialect din Jeju a lansat de curând  un dicționar online, care conține peste 20.000 de definiții de cuvinte. Include, de asemenea, o colecție de conținut în dialectul Jeju, de la literatură la cântece și  chiar videoclipuri.

Foto: Getty Images

Platforma digitală, construită pe baza dicționarului de dialecte realizat de institut, lansat în 2021, își propune să păstreze moștenirea lingvistică de decenii a insulei, abordând în același timp reprezentările greșite ale cuvintelor Jejueo găsite pe alte platforme online, au transmis oficialii Institutului, potrivit unui comunicat KoreaHerald.com. 

Formatul online este, de asemenea, de așteptat să faciliteze actualizări mai rapide și mai ușoare. 

Mai trebuie menționat faptul că Jejueo se deosebește de alte dialecte coreene ca excepțional de distinct și subutilizat, datorită izolării insulei de continent, de țara în sine. 

Caracteristicile sale lingvistice unice, inclusiv “rămășițele” coreene medievale, îl deosebesc atât de semnificativ de coreeana standard, încât chiar și coreenii continentali se luptă adesea să o înțeleagă, în mai multe contexte. 

Foto: Online Jeju dialect dictionary (Jeju Dialect Institute)

Vă amintesc faptul că în decembrie 2010, UNESCO a clasificat Jejueo ca fiind pe cale critică de dispariție, prin urmare  s-a decis adăugarea lui  la Atlasul limbilor pe cale de dispariție din lume. UNESCO a estimat că mai puțin de 10.000 de oameni vorbeau Jejueo, în primul rând fiind vorba despre persoane în vârstă de peste 70 de ani.

În luna iulie, populația insulei Jeju era de aproximativ 670.000.




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.