zyro-image.png

Dezinformare, presiune și umilire… ce se întâmplă cu Suga din BTS?

Această publicație este, în mare parte, o traducere a articolului scris de parismatch.com. Considerăm că reflectă și redă cel mai transparent situația actuală și am dori să îl împărtășim și cu publicul român. Totuși, articolul conține și alte note ale redactorului și mai multe precizări, întrucât, de la publicarea originală, în cotidianul francez, și până la momentul traducerii noastre, au apărut anumite actualizări.

Implicat într-un așa-zis caz de “conducere în stare de ebrietate” a unei trotinete electrice, Suga, din BTS, este ținta a numeroase zvonuri de peste trei săptămâni. Presiunea pusă asupra rapperului și producătorului a stârnit furia fanilor.

 

Imaginile ar putea fi amuzante dacă nu ar fi atât de ironic de dezastruoase pentru imaginea presei din Coreea de Sud. Zeci de jurnalişti, aşezaţi în faţa unei secţii de poliţie din Seul, aşteaptă sosirea unei vedete care urmează să fie audiată pentru un caz de “conducere în stare de ebrietate”.  Potrivit unui articol publicat cu o zi înainte, Suga, din BTS, ar fi trebuit să se prezinte în fața poliției joi, 22 august. Sursă greșită, informație greșită. Timp de câteva ore, reporterii au așteptat, în zadar. Până când rapperul și agenția lui au confirmat că nu s-a pus niciodată problema ca el să apară în acea zi.

Jurnaliștii visau să surprindă o fotografie șocantă. Cea a idolului, cu capul plecat, copleșit de rușine. O imagine care, indiferent de rezultatul controversei în care este implicat în prezent, ar rămâne în posteritate. În presă, unii avertizaseră că dacă Suga refuza să apară în fața jurnaliștilor, au promis că îi vor îngreuna și mai mult viața. „Revine poliției decizia dacă programul de convocare va fi făcut public și dacă Suga va sta în fața jurnaliștilor, sau dacă citația va avea loc în privat. Cu toate acestea, fotografiile în fața jurnaliştilor nu trebuie considerate drept ghilotină. Dacă arăți remuşcări sincere și îți ceri scuze pe loc fanilor și publicului, poți calma într-o oarecare măsură furia publicului”, scrie publicația Ten Asia. Jurnalistul continuă: „Nu se poate comite o altă greșeală”.

Și totuși, o zi mai târziu, Suga și-a făcut apariția la secția de poliție… unde a fost hărțuit, ilegal, de presă…

Din respect față de artist, nu vom publica nicio imagine din acea zi.

Zvonuri și un videoclip fals:

Povestea s-ar fi putut termina cu mult înainte. Dar asta nu s-a întâmplat. În zilele care au urmat după aflarea veștii inițiale, au fost publicate zeci de articole. Unii au susținut că nu era o trotinetă electrică; pentru că avea o șa, se numea scuter; alcoolemia – niciodată confirmată de poliție, s-a spus că ar fi deosebit de mare. S-a vorbit chiar de o pedeapsă cu închisoarea! S-a susținut că ARMY, denumirea fanilor BTS, l-au susținut făcându-și poze la volan în timp ce beau. Orice merge ca să îl discrediteze.

Apoi, scandalul a luat o întorsătură când postul național de televiziune JTBC a dezvăluit ceea ce ar fi fost o presupusă înregistrare de pe camerele de supraveghere cu incidentul și l-a acuzat pe Suga că a mințit în comunicatul său de presă. Imaginile au fost răspândite peste tot. Pe X (fostul Twitter), un paradis al urii și al insultelor s-a dezlănțuit. Trolii au luat-o razna. S-a presupus că a fost găsit mort beat pe pământ, că un agent de poliție l-a ajutat să se ridice de pe jos, pentru că nu se putea ține pe picioare. L-au acuzat că ar fi putut omorî oameni, la cât de rapid “gonea” pe stradă. Au încercat să îl acuze de faptul că trotineta nu avea plăcuță de înmatriculare. Au spus inclusiv că ar fi condus o mașină și că agenția sa a mințit în această privință când a spus că era pe trotinetă… Mai mult, este menţionată inclusiv atitudinea sa în timpul actualului său serviciu militar. Se presupune că și-a luat vacanțe împiedicând alți soldați să-și ia concediu? Fals, replică imediat reprezentanți din armată. Articolul a fost modificat… dar răul este deja făcut.

Pentru că aici este miezul problemei: zecile de zvonuri care îl înconjoară pe rapper. Dacă el însuși a recunoscut că s-a comportat iresponsabil când a decis să folosească vehiculul electric și dacă nimeni nu neagă pericolul acestor trotinete în oraș, este greu de înțeles o asemenea necruțare. Mai ales că timpul le-a dat în sfârșit dreptate tânărului și fanilor săi, care se luptă din răsputeri pentru a restabili adevărul.

După zile de calomnie împinsă din cauza videoclipul publicat de JTBC ca dovadă supremă a minciunilor lui Suga, sunt dezvăluite și alte imagini surprinse de camerele de supraveghere. Acestea corespund versiunii relatate de rapper. Canalul JTBC nu are de ales decât să-și ceară scuze la televizor. Imaginile lor, prezentate ca fiind exclusive, prin urmare nu l-au arătat pe cântăreț.

Puteți vedea aici adevărata înregistrare de pe camerele de supraveghere.

A venit apoi rândul Korea Now, canalul în limba engleză al agenției de știri Yonhap, să își ceară scuze. „Echipa Korea Now își cere scuze lui Suga din BTS și telespectatorilor pentru că au legat povestea cu conducerea în stare de ebrietate de imaginile de pe camerele de supraveghere greșite. Vrem să informăm pe toată lumea că am eliminat aceste informații de pe canalul nostru. Recunoaștem importanța informațiilor verificate, mai ales atunci când este vorba despre personalități publice și vom fi mai atenți pe viitor pentru a evita incidente similare”, se arată în comunicat. Rămân, însă, două întrebări: care a fost alcoolemia reală a artistului în noaptea incidentului și cum este clasificat vehiculul pe care îl conducea? Trec săptămâni și poliția nu pare să ajungă la o concluzie, lăsând mulțimea mass-media să-l hăituiască pe artist. „Investigăm”, au spus autorităţile laconic.

O cerere improbabilă de a părăsi grupul BTS:

Unele instituții media sud-coreene cer plecarea lui din BTS și încearcă să afle dacă va avea sau nu voie să reapară la televizor, cerând brandurilor să nu se mai asocieze cu imaginea lui. Alți cântăreți dinaintea lui au fost forțați să-și părăsească grupul în urma unor cazuri similare și sunt citați ca exemple. Cu toate acestea, este greu de imaginat grupul altfel decât în formula de 7 membri. Industria Kpop a prezis o soartă similară atâtor artiști înaintea lor: o carieră ruptă de serviciul militar și scandaluri, vedete abandonate de fani obișnuiți să-și arunce idolii “în vârstă” pentru fețe noi, imaculate. În timp ce presiunea din Coreea de Sud este puternică, afacerea a găsit puțin ecou în străinătate. Cum ar putea agenția lor, Hybe, să explice Statelor Unite – țara sistemului vedetelor și a celebrităților scandaloase – că cel mai popular grup din lume a trebuit să se destrame din cauza unei povești legate de o trotinetă electrică ce are și șa?

BTS a depășit de mult granițele Coreei de Sud. De fapt, melodiile lor sunt acum cel mai ascultate în străinătate. Și tocmai la televiziunea americană se promovează.

Între timp, Hybe a dezmințit orice zvon legat de vreo posibilă plecare a lui Suga din grupul BTS. “Retragerea lui Suga din BTS nu are sens. Ne vom cere scuze și vom munci din greu pentru a rezolva conflictele dintre fani,” a precizat compania.

 

Deci nu se pune problema ca fanii din întreaga lume să îl abandoneze pe Suga atunci când are cea mai mare nevoie de ei.

Disperați, unii iau legătura cu jurnaliştii străini pentru a contracara zvonurile care vin din Coreea de Sud. Cinicii pot spune întotdeauna că aceștia sunt „adolescenți isterici” sau că a ajunge într-o astfel de stare pentru o vedetă nu este sănătos. Dar ne-am putea întreba și de ce, în 2024, fanii unui grup muzical trebuie să lupte ei înșiși împotriva dezinformarii și să ceară scuze în fața unor știri complet fabricate.

Amintirea lui Lee Sun-kyun:

În special din ianuarie, mass-media sud-coreeană fusese deja în centrul atenției după sinuciderea tragică a actorului din „Parasite”, Lee Sun-kyun. Suspectat că se drogase la casa unei animatoare dintr-un bar de lux din Gangnam, el a fost ținta a mii de articole timp de săptămâni. În țara stelelor imaculate, ura s-a dezlănțuit asupra lui. Cum a putut acest bărbat căsătorit cu o fostă regină a frumuseții, tată și cap de familie, să fi căzut în viciile paradisurilor artificiale? Nu a durat mult până când mass-media a lansat o cabală împotriva actorului, dezvăluind noi informații despre el în fiecare zi, sau… pe aproape. Conversații private, detalii despre caz, videoclipuri publicate online… De la canalele naționale de televiziune la rețelele de socializare, nimeni nu l-a cruțat pe actorul a cărui singură soluție a fost să-și pună capăt vieții a doua zi după un ultim interogatoriu care a durat 19 ore…

Lumea divertismentului, în doliu, a cerut o „investigație pentru adevăr”.

“Confruntați cu moartea tragică a actorului Lee Sun-kyun, împărtășim sentimentul că acest lucru nu ar trebui să se mai întâmple niciodată. Facem apel la anchetă pentru a descoperi adevărul, cerem presei să elimine articolele care nu corespund funcției lor de media și să îndemne autoritățile să revizuiască legea pentru protejarea drepturilor omului în cazul artiștilor”, a fost scris într-o rubrică semnată în special de regizorul “Parasite”, Bong Joon-ho, cântărețul compozitor Yoon Jong-shin, regizorul Lee Won-tae, actorul Choi Deok-moon și șeful Asociației Producătorilor din Coreea, Choi Jeong-hwa. Organizația a cerut apoi o mai bună protecție pentru celebrități, care sunt hărțuite prea des de mass-media pentru cea mai mică abatere.

Pe 2 ianuarie, însăși redactorul șef al cotidianului sud-coreean Hankyoreh denunțase imaginile „care nu-i vor părăsi niciodată mintea” cu „Lee Sun-kyun la secția de poliție, cerându-și scuze și încercând să explice acuzațiile la adresa lui.”

Aceleași imagini a fost solicitate din nou, săptămâna trecută, de la Suga… și, așa cum am precizat în articol, presa le-a și obținut… așteptându-l în mod ilegal în fața secției de poliție, tratându-l ca pe un criminal…

În prezent, reprezentanți din poliție au menționat că ancheta s-a încheiat și Suga nu va mai fi chemat la secție. De asemenea, s-au consultat cu ministerul de teren și au confirmat că trotineta pe care Suga a condus-o nu are nevoie de plăcuță de înmatriculare.




There is 1 comment

Add yours
  1. J-Cat LDN

    Vă mulțumim că ați împărtășit această imagine de ansamblu corectă și echilibrată a situației. Nu există o lume sănătoasă în care o ființă umană să fie persecutată în acest fel pur și simplu pentru că este faimoasă. 💜🪷💜


Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.