1-1.-Korean-glass-noodles-stir-fry-Japchae

Japchae (clătită coreeană cu tăiței de sticlă)

Ce este Japchae

Japchae sau chapchae (잡채) este un fel de mâncare coreean foarte popular. Este cel mai căutat fel de mâncare, în special în timpul sărbătorilor coreene (de exemplu, Anul Nou și Festivalul Recoltei), dar este apreciat și în orice altă zi obișnuită.

Japchae se traduce prin amestec de legume. Când a fost inventat pentru prima dată în secolul al XVII-lea, japchae era un fel de mâncare fără tăiței.

Dar în zilele noastre, principalul punct de atracție al mâncării este reprezentat de tăițeii de sticlă, care sunt făcuți din cartofi dulci, împreună cu legume colorate și carne bine condimentată.

Japchae se servește de obicei ca o garnitură, dar poate fi servit și pe un pat de orez (adică Japchae-bap, 잡채밥) ca fel principal. În acest caz, îl servesc în mod normal cu sos coreean de fasole neagră, la fel ca într-un restaurant coreeano-chinezesc din Coreea. – Voi aborda această variantă cu altă ocazie.

Pregătirea pentru Japchae seamănă mult cu prepararea bibimbap-ului. De obicei, necesită carne și legume (cu excepția cazului în care faceți o versiune vegetariană) și acestea sunt pregătite și gătite individual.

Unii ar putea susține că acest proces de gătit separat este inutil. (Vă înțeleg! Este greoi!)

Ingrediente pentru Japchae (6 până la 8 porții)
Ingrediente principale

250 g / 8,8 uncii tăiței coreeni din amidon de cartof dulce (dangmyeon,당면)
100 g / 3,5 uncii file de costiță, tăiat în fâșii
1 morcov (120 g / 4,2 uncii), clătit, decojit și tăiat julien
110 g / 3,9 uncii de baby spanac, clătit
1/4 ardei gras roșu (50 g / 1,8 uncii), clătit și tăiat julien
1/2 ceapă galbenă (105 g / 3,7 uncii) – decojită, clătită și feliată subțire
100 g / 3,5 uncii de ciuperci shiitake proaspete – curățate, fără tulpini și feliate subțire

Condimente pentru spanac

1/4 linguriță sare de mare fină
1/2 linguriță usturoi tocat mărunt
1 linguriță ulei de susan prăjit

Marinadă pentru carne de vită

1 lingură sos de soia
1 linguriță vin de orez (mirin)
1/2 linguriță usturoi tocat
1/4 linguriță piper negru măcinat
1 linguriță ulei de susan prăjit

Marinada pentru tăiței și ciuperci – Se amestecă într-un bol mic

4 linguri de sos de soia
1 lingură de miere
1 lingură zahăr brun
1 lingură ulei de susan prăjit
1/8 linguriță piper negru măcinat

Final

1 lingură de semințe de susan prăjite
1 lingură ulei de susan prăjit
(Opțional) 1 ou extra mare – clătit, albușul și gălbenușul separate

Altele

ulei de gătit – eu am folosit ulei de tărâțe de orez.
sare de mare fină
apă pentru a fierbe spanacul și tăițeii

* 1 lingură = 15 ml

Cum să faci Japchae

1. Puneți fâșiile de vită într-un castron mediu. Adăugați „marinada de vită” și amestecați ușor sosul în carne. Acoperiți bolul cu folie alimentară și lăsați-l deoparte în timp ce lucrați la celelalte ingrediente. Pregătiți restul ingredientelor conform indicațiilor de mai jos.

2. Pregătiți legumele conform instrucțiunilor din secțiunea „Ingrediente principale”.

3. Puneți ciupercile tăiate felii într-un castron mediu și adăugați 1 lingură de amestec „tăiței și marinată de ciuperci”. Amestecați-le bine. Lăsați deoparte până când le gătiți (în aproximativ 20 de minute).


4. Spanacul se înăbușă în apă clocotită (5-10 secunde). Se scurge apa și se răcește rapid trecându-l sub apă rece de la robinet. Stoarceți spanacul pentru a elimina excesul de apă și puneți-l într-un bol de amestecat. Adăugați condimentele pentru spanac și amestecați-le ușor și uniform. Puneți-l într-un bol mare de amestecare în care vom adăuga ulterior restul ingredientelor preparate.


5. Fierbeți apă într-o oală mare. Când apa începe să fiarbă (după 6-8 minute), adăugați tăițeii și fierbeți-i timp de 6-7 minute. Scurgeți apa. Clătiți în apă rece pentru a se răci și lăsați apa să se scurgă timp de 1 până la 2 min.

6. Tăiați tăiețeii cu o foarfecă de bucătărie de câteva ori. (Între 15 și 20 cm / 6 și 8 inci lungime este bună). Mutați tăiețeii într-un bol de amestecat și turnați restul amestecului „tăieței & marinată de ciuperci”. Amestecați-le bine. Puneți deoparte până când îi gătiți (în aproximativ 10 minute).

Începeți să gătiți ingredientele pregătite conform indicațiilor de mai jos. Urmați ordinea dacă puteți. Gătim de la o culoare mai deschisă la o culoare mai închisă (pentru a minimiza transferul de culoare și a evita spălarea între ele) și vom folosi o singură tigaie/skillet antiaderent.

7. Odată ce fiecare etapă este finalizată, mutați-le în bolul mare de amestecare (cu excepția primelor două – albușul și gălbenușul), unde vom amesteca toate ingredientele înainte de servire.

8. Bateți albușul de ou cu o furculiță. Se adaugă puțin ulei de gătit (1 linguriță) pe o tigaie bine încinsă și se întinde bine. Se toarnă amestecul de albuș de ou și se gătește pe ambele părți la foc mic (1-2 minute). Se transferă pe o placă de tăiat curată și se lasă deoparte. Gătiți ceapa cu un vârf de cuțit de sare la foc mic spre mediu până când se înmoaie (1-2 minute). Se transferă în bolul mare de amestecare.

Se mai adaugă ulei dacă este necesar. Se fierbe ardeiul roșu cu un vârf de cuțit de sare la foc mic spre mediu până se înmoaie (1-2 minute). Se transferă în bolul mare de amestecare. Se toarnă ciupercile marinate (inclusiv sosul rezidual din castron) și se prăjesc până când sunt fierte (1-2 minute) la foc mic spre mediu. Se transferă în bolul mare de amestecare.

Adăugați mai mult ulei dacă este necesar. Se toarnă carnea marinată și se prăjește până când este gătită (2-3 minute) la foc mediu. Se transferă în bolul mare de amestecare. Se taie subțire albușul și gălbenușul de ou ca niște bețe de chibrit. Adăugați-le în castronul mare de amestecare utilizat mai sus.

Adăugați restul ingredientelor „de finisare” – uleiul de susan și semințele de susan în bolul mare de amestecare și amestecați-le ușor cu mâinile.

Sursa: My Korean Kitchen




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.