(떡만두국) Tteok Manduguk – supă cu paste din orez și găluște
Coreenii au sărbătorit de curând anul nou lunar, fapt pentru care astăzi vă povestesc despre o mâncare servită cu această ocazie și nu numai. Este vorba de supa coreeană cu paste din orez (rice cake) și găluște cu diverse umpluturi (mandu), sub denumirea ei coreeană (떡만두국) Tteok Manduguk.
V-ați întrebat cum arată o masă tradițională coreeană? În general, este compusă din orez și supă servite cu diverse garnituri. Aceste garnituri diferă în funcție de regiune, sezon și preferințele personale, având în compoziție diverse ingrediente, cum ar fi: pește, carne, legume și murături.
Baekban este una dintre culturile tradiționale coreene legate de mâncare, fiind transmisă din timpul Dinastiei Joseon, când bucătăria regală și cea a clasei superioare erau diferite de cea a oamenilor de rând. Baekban nu era cu mult diferită de cea din zilele curente ca și feluri de mâncare servite.
Revenind la zilele curente, vă prezint o mâncare clasică, reconfortantă, care se poate servi tot timpul anului, dar este servită în mod tradițional de Anul Noul Lunar. Este vorba de tteok mandu guk (supă cu paste din orez și găluște). Această supă este servită în toată Coreea, dar se prepară diferit, în funcție de regiune. Rețeta se poate realiza și fără găluște, deoarece punctele forte ale supei sunt baza supei și pastele din orez. Pare că variantele preferate ale coreenilor conțin bază de supă obținută din carne de vită și găluște umplute cu kimchi.
Dacă v-am făcut poftă, iată și una din rețetele posibile ale acestei supe.
Timpi necesari:
Preparare:10 min.
Gătire: 20 min.
Porții: 2
Ingrediente:
* aprox. 114 g carne sau mușchi de vită
* 1 lingură sos de soia pentru supă
* 1 linguriță usturoi tocat
* sare și piper, după gust
* 1 ceapă
* 2-3 cești de paste de orez feliate. Se înmoaie în prealabil în apă rece timp de 10-20 min.
* 8-10 găluște (mandu)
** opțional, pentru decor:
* 1 ou
* 1/2 foaie de alge (kim nori) tăiată în fâșii subțiri
Preparare:
* Tăiați carnea de vită în bucăți subțiri, cât o îmbucătură (2,5 – 3,8 cm)
* Într-o oală medie, sotați carnea cu 1 lingură de sos de soia pentru supă, până când se rumenește.
* Apoi turnați 5 cești de apă și lăsați să dea în clocot. Îndepărtați spuma, apoi reduceți focul la intensitate medie, acoperiți oala cu un capac și lăsați să fiarbă timp de 10 min.
** Apoi puteți adauga găluștele și pastele din orez. Mai există și varianta în care gătiți găluștele separat, în apă fiartă, până când acestea se ridică la suprafață, putând fi adăugate în supa fiartă separat numai după ce pastele din orez s-au fiert. Altă variantă este să gătiți găluștele la abur, punând în aparat o bucată de tifon ud și găluștele peste, timp de 8 min. (10 min. dacă sunt congelate).
* Considerând că gătiți găluștele separat, adăugați usturoiul și pastele din orez tăiate felii, în supa care fierbe. Lăsați să fiarbă 5-8 min., până pastele devin foarte moi.
* Adăugați găluștele preparate separat și ceapa. Lăsați să dea în clocot. Asezonați cu sare și piper, după gust.
* Folosind un polonic, puneți supa în castroane și ornați cu ou și fâșii de alge, după preferințe
** Decor opțional: Jidan (garnitură cu ou) – cum se prepară:
* Separați albușul de gălbenuș
* Bateți ușor albușul
* Bateți gălbenușul separat, până se omogenizează
* Încingeți o tigaie nelipicioasă la foc mediu-mic, unsă cu ulei
* Coaceți fiecare parte din ou ca pe clătite: Turnați fiecare parte din ou în strat subțire, înclinând tigaia sau întinzând cu o lingură. Coaceți puțin pe fiecare parte (nu trebuie ca oul să devină maro).
* Rulați fiecare “clătită” din ou și tăiați-o în fâșii subțiri
* Coaceți algele pe o tigaie încinsă. Tăiați-le în fâșii subțiri de până la 3,8 cm lungime sau sfărâmați-le cu mâna.
Poftă bună! 😋
Ați gătit sau ați vrea să gătiți această supă acasă?
Ați încercat-o la restaurantul coreean? Cum vi s-a părut?
În video-ul de mai jos găsiți o altă variantă de rețetă, explicată în limba engleză:
There are no comments
Add yours